Αυτός είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος

Αυτός είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος Facebook Twitter
3

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων ΖΑRA, ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα Γκαόνα είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος, με περιουσία που αγγίζει τα 40,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μια νέα κατάταξη των 100 πιο πλούσιων οικογενειών της Ευρώπης που δημοσιεύεται σήμερα από το ελβετικό περιοδικό «Bilan» η πρώτη θέση του πλούτου ανήκει στον  77χρονο Ισπανό.

Για να ελπίζει κανείς να περιληφθεί στον κατάλογο του περιοδικού, χρειάζεται να έχει περιουσία τουλάχιστον 6 δισ. ελβετικών φράγκων (5 δισ. ευρώ).

Το ένα τέταρτο αυτών των πολύ πλούσιων οικογενειών ζει στην Ελβετία.

Στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Ισπανό Αμάνσιο Ορτέγκα Γκαόνα, βρίσκεται ο Σουηδός Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ikea) και ακολουθεί ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό (LVMH).

Οι Γάλλοι έχουν καλή εκπροσώπηση στον κατάλογο με τέσσερις περιουσίες στις δέκα πρώτες (οικογένειες Αρνό, Μπετανκούρ, Μιλιέζ και Ερμές). Συνολικά ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 12 γαλλικές οικογένειες. Το 52% των ονομάτων στον κατάλογο είναι πρόσωπα που κληρονόμησαν την περιουσία τους από τους γονείς τους.

Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι κυριαρχούν στην κατάταξη, με 27 και 23 ονόματα αντιστοίχως. Οι Ελβετοί και οι Ιταλοί έχουν από 7 και ακολουθούν οι Σουηδοί (5), οι Βρετανοί (3), και οι Ισπανοί (2). Περιλαμβάνεται επίσης η πριγκιπική οικογένεια του Λιχτενστάιν.

Σημαντική επισήμανση του δημοσιογράφου  Luigino Canal είναι ότι η κατάταξη δείχνει πως  «στην Ευρώπη οι σημερινές μεγάλες περιουσίες έχουν προκύψει, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, από την 'παλιά οικονομία'». Όπως παρατηρεί, οι τομείς των νέων τεχνολογιών της πληροφόρησης σχεδόν απουσιάζουν απ' αυτό τον κατάλογο.

Μεταξύ των εξαιρέσεων, ο ιδιοκτήτης της γαλλικής εταιρίας d'Iliad Xavier Niel που βρίσκεται στην 76η θέση.

Αναφορικά με τις ρωσικές περιουσίες, το «Bilan» αναφέρει πως οι ρώσοι δισεκατομμυριούχοι «επωφελήθηκαν με επιδεξιότητα από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990 για να αποκτήσουν μισοτιμής παλιές κρατικές επιχειρήσεις».

«Το μεγάλο μετασοβιετικό πανηγύρι γέμισε τα χρηματοκιβώτια αυτών των ολιγαρχών», καταλήγει το περιοδικό.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διεθνή / Ρωσικός αποκλεισμός σε κατεχόμενη πόλη: «Οι Ουκρανοί ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγο φαγητό»

Ο Ουκρανός Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι πολλοί «περπατούν πλέον μόνοι τους μέσα από ναρκοπέδια, καθώς δεν βλέπουν άλλον τρόπο να ξεφύγουν από αυτή την κόλαση»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιράν: Η Τεχεράνη διαβίβασε στις ΗΠΑ τους όρους της για να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

«Μέχρι να ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα υπάρξει περιθώριο για επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση των διαπραγματεύσεων ή για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ», ανέφερε ο Γαλιμπάφ
THE LIFO TEAM
ΣΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΛ ΣΑΡΑΑ ΦΙΝΤΑΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Διεθνή / Η επίσκεψη Φιντάν στη Συρία ανησυχεί το Ισραήλ – Φόβοι για τουρκική στρατιωτική παρουσία

Η Άγκυρα ενισχύει τις σχέσεις της με τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού, ενώ το Ισραήλ φοβάται ότι μια μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική παρουσία θα περιορίσει τις επιχειρήσεις του στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕΡΤΣ

Διεθνή / Γερμανία: Έκλεισε το ρωσικό προξενείο στη Βόννη – Στο χαμηλότερο σημείο οι σχέσεις με τη Μόσχα

Η Γερμανία κατηγορεί τη Μόσχα για κατασκοπευτική δραστηριότητα και υβριδικές επιθέσεις - H Ρωσία απάντησε κλείνοντας το γερμανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Ο Αμάνσιο ή Αμάνθιο Ορτέγκα δεν είναι μόνο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων ΖΑRΑ αλλά όλου του ομίλου INDITEX που θα πει: ZARA, ZARA HOME, Oysho, Bershka, Massimo Dutti, Pull and Bear, Stradivarius... και ποιός ξέρει τι άλλες επιχειρήσεις ακόμα.Ο σχεδιαστής μόδας Daniel Piette του οίκου Louis Vuitton έχει περιγράψει τα Ζάρα ως την πιο καινοτόμο και εντυπωσιακή αλυσίδα λιανικής στον κόσμο.Κυκλοφορεί χρόνια κάτι ανάμεσα σε αστικό μύθο, μπλακ χιουμορ και αλήθεια μαζί...πως τα ρούχα όλων αυτών των καταστημάτων τα ράβουν παιδιά αλλά και ενήλικες που ζούν κι εργάζοντε μέσα σε πλοία και γι αυτό είναι σχεδόν όλα στραβοραμένα..Ποιός ξέρει....μοιάζει βέβαια κάτι παραπάνω από αληθινό το ότι θα έχει στη "δούλεψή" του φθηνό εργατικό δυναμικό αλλιώς η αυτοκρατορία του κ.Ορτέγκα δεν θα υπήρχε..
Ο Kamprad δεύτερος, ε; Αυτό το τέρας επιχειρηματικότητας που πριν κάτι χρόνια άφησε να εννοηθεί πως μέρος των εσόδων από τα ΙΚΕΑ ενίσχυε κοινοφελές ίδρυμα για άπορα παιδιά στην Ολλανδία. Εντελώς συμπτωματικά, πίσω από αυτό το ίδρυμα βρισκόταν ομώνυμός του τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετία! Άλλο που φέτος μας τάισε και άλογα στους σουηδο-κιοφτέδες.