Ιράν: «Δεν υπάρχουν συζητήσεις για παράταση της εκεχειρίας με τις ΗΠΑ»

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΚΕΧΕΙΡΙΑ Facebook Twitter
Φωτ. EPA
0

Δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την παράταση της εκεχειρίας, καθώς, από την πλευρά της Τεχεράνης, η συμφωνία δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, δήλωσε ανώτερη πηγή της χώρας.  

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, το οποίο, επικαλούμενο πηγές της κυβέρνησης του Πακιστάν, μετέδωσε την Τετάρτη ότι Τεχεράνη και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να παρατείνουν την 60ήμερη εκεχειρία στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας που είχαν υπογράψει τον Ιούνιο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προέβλεπε «άμεση και μόνιμη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα». Ωστόσο, κατέρρευσε γρήγορα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει στις 7 Ιουλίου ότι η συμφωνία «τελείωσε» και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει μία εβδομάδα αργότερα την «αναστολή» της.  

Παραμένει το αδιέξοδο στις συνομιλίες 

«Δεν γίνεται καμία κουβέντα για παράταση, διότι, από τη σκοπιά του Ιράν, ουδέποτε άρχισε να τρέχει κάποια περίοδος ώστε να υπάρξει και παράταση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν την ενδιάμεση συμφωνία μόλις 48 ώρες μετά την επίτευσή της και αποχώρησαν λίγες ημέρες αργότερα», ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters.  

Βάσει της συμφωνίας, το διάστημα των 60 ημερών αφορούσε ένα χρονικό πλαίσιο, εντός του οποίου το Ιράν και οι ΗΠΑ αναμενόταν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.  

Μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως η εκεχειρία στον Λίβανο, η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο και οι εξαιρέσεις που θα επέτρεπαν στο Ιράν να πωλεί το πετρέλαιό του, θεωρούνταν απαραίτητες πριν οι δύο πλευρές περάσουν στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.  

«Ένα από τα ζητήματα που συζητούνται μέσω διαμεσολαβητών είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στην ενδιάμεση συμφωνία και ο καθορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Σε αυτό το μέτωπο δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόοδος», πρόσθεσε η ιρανική πηγή.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΗΕ

Διεθνή / Μήνυμα Ερντογάν από τον ΟΗΕ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Τι είπε για το Κυπριακό

«Επιθυμία μας είναι τα υφιστάμενα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να επιλυθούν στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΛΟΥΛΑ ΟΗΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διεθνή / Επίθεση Λούλα στον ΟΗΕ: «Η αξιοπιστία του δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή» - Προειδοποίηση για ξένη παρέμβαση στις εκλογές

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατήγγειλε την «παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζήτησε να ανακτήσει ο ΟΗΕ τον ρόλο του ως «δύναμη για την ειρήνη»
THE LIFO TEAM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΚΑΤΑ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Νετανιάχου κατά Μαμντάνι: «Ντροπή σου που υποστηρίζεις τα τρομοκρατικά τέρατα της Χαμάς»

Το αεροσκάφος του Νετανιάχου θα προσγειωθεί στο Νιου Τζέρσεϊ αντί για τη Νέα Υόρκη λόγω ανησυχιών για τον Μαμντάνι, ενόψει της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
THE LIFO TEAM
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε πει στον αδελφό της: «Ο Κάρολος είναι ερωτευμένος με τον προσωπικό του υπηρέτη»

Διεθνή / Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε πει στον αδελφό της: «Ο Κάρολος είναι ερωτευμένος με τον προσωπικό του υπηρέτη»

Ο Τσαρλς Σπένσερ γράφει στο νέο του βιβλίο ότι η αδελφή του τού είπε τη φράση σε γεύμα στο Λονδίνο, την περίοδο που του ανακοίνωνε ότι ο γάμος της τελείωνε. Σε νέα συνέντευξή του επιμένει ότι θυμάται ακριβώς τα λόγια της
THE LIFO TEAM