Οι 6 όροι του Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ: «Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία», λέει ο Πεζεσκιάν

Οι 6 όροι του Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ: «Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία», λέει ο Πεζεσκιάν Facebook Twitter
GETTY
0

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν έθεσε νέους όρους για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει πρώτα να τους αποδεχθούν προτού ανοίξει πλήρως η στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδός.

Ο γραμματέας του συμβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ, δήλωσε το Σάββατο ότι τα Στενά θα παραμείνουν κλειστά έως ότου η Ουάσινγκτον «διορθώσει τη συμπεριφορά της».

Οι 6 όροι του Ιράν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Οι έξι όροι περιλαμβάνουν:

  • τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών κατά του Ιράν και των προσβολών προς όσα θεωρούνται εθνικές και θρησκευτικές αξίες της χώρας,
  • τον οριστικό τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν και των συμμάχων του στον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Υεμένη και το Ιράκ,
  • την άρση του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού και την απόσυρση των αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την περιοχή γύρω από το Ιράν,
  • την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από «επιβαλλόμενους πολέμους», όπως ανέφερε ο Ζολγκάντρ
  • την άρση των κυρώσεων
  • και την άνευ όρων αποδέσμευση των δεσμευμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) δήλωσε το Σάββατο ότι η επαναλειτουργία του Ορμούζ εξαρτάται από την αποδοχή των όρων από την Ουάσινγκτον και δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

«Όποτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεχθούν τους όρους του Ιράν, το Στενό του Ορμούζ θα επαναλειτουργήσει σίγουρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του IRGC Χοσεΐν Μοχέμπι, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πεζεσκιάν: «Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν υποστήριξε τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου με δημοσιογράφους που μεταδόθηκε από το IRIB ότι πιστεύει πως «τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία».

«Υπάρχει συνοχή, δύναμη και ενότητα στη χώρα και, από ό,τι γνωρίζω, το Ιράν θεωρείται νικηφόρο και ισχυρό σε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε.

Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να είχαν θεσπίσει έναν μηχανισμό για την αντιμετώπιση των φερόμενων παραβιάσεων του προηγούμενου μνημονίου τους, αντί να επιτρέπουν στις διαφορές να οδηγήσουν εκ νέου σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τις επιλύσουμε τώρα, αν είναι δυνατή μια λύση, κάτι για το οποίο γίνονται προσπάθειες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Ομάν», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει το Ιράν να μπορέσει να ξεπεράσει την τρέχουσα κατάσταση «ούτε πολέμου ούτε ειρήνης».

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Reuters

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Διεθνή / Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά νομοσχεδίου για την αστυνομία – «Άδεια να σκοτώνουν» λένε οι επικριτές

Πάνω από 730.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει κατά της ρύθμισης, που προβλέπει ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για αστυνομικούς και χωροφύλακες όταν χρησιμοποιούν τα όπλα τους
THE LIFO TEAM
Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: «Προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά» – Η ανάρτηση για την απεξάρτηση πριν από τον θάνατό του

Διεθνή / Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: «Προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά» – Η ανάρτηση για την απεξάρτηση πριν από τον θάνατό του

Λίγους μήνες πριν πεθάνει στα 27 του, ο γιος της Σίντι Κρόφορντ είχε δημοσιοποιήσει τη θεραπεία του με ιμπογκαΐνη για τον εθισμό του και είχε γράψει για τον φόβο, την ανάγκη να αφήσει τον έλεγχο και την προσπάθεια να «βρει ξανά τον δρόμο προς τον εαυτό του».
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ αν εξαπολύσουν νέα επίθεση - «Αν συμβεί, θα αλλάξουμε όπλα»

Το Ιράν είναι προετοιμασμένο ακόμη και για παρατεταμένη σύγκρουση, επανέλαβε ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, αν και η ιρανική ηγεσία δεν αποκλείει πλήρως τη διπλωματική οδό
THE LIFO TEAM