Αποκαλύφθηκε το νέο Air Force One του Τραμπ - Δώρο 400 εκατ. δολαρίων του Κατάρ

AIR FORCE ONE ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΑΡ Facebook Twitter
Το νέο Air Force One / Φωτ.: Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ
0

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία παρουσίασε την Παρασκευή για πρώτη φορά το νέο Air Force One, ένα πολυτελές αεροσκάφος τύπου Boeing 747-8, αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχθηκαν ως δώρο από την κυβέρνηση του Κατάρ και θα χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ, εν προκειμένω τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το νέο Air Force One θα πραγματοποιήσει αρχικά δοκιμαστικές πτήσεις και στη συνέχεια θα ενταχθεί επισήμως στον προεδρικό στόλο για τη μεταφορά του προέδρου των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη βάση Άντριους, έξω από την Ουάσινγκτον, η οποία εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως το βασικό αεροδρόμιο των Αμερικανών προέδρων.

AIR FORCE ONE ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΑΡ Facebook Twitter
Αποκαλύφθηκε το νέο Air Force One / Φωτ.: Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση της αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας για το νέο Air Force One

Σε ανακοίνωσή της, η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι το αεροσκάφος έχει πλέον ολοκληρώσει τις απαραίτητες τροποποιήσεις και φέρει ήδη τα νέα χρώματα της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το νέο Air Force One είναι «ασφαλές, πλήρως προστατευμένο και εξοπλισμένο με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που απαιτούνται για την προεδρική αποστολή». Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι δόθηκε προτεραιότητα στη λειτουργικότητα και όχι στις αισθητικές αλλαγές, με αποτέλεσμα το εσωτερικό του αεροσκάφους να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο. Αυτό σημαίνει ότι διατηρήθηκαν πολλά από τα πολυτελή χαρακτηριστικά του, όπως τα δερμάτινα καθίσματα και οι ξύλινες επενδύσεις υψηλής ποιότητας.

Για την προετοιμασία της μετάβασης, η Πολεμική Αεροπορία είχε μισθώσει ήδη από πέρυσι ένα Boeing 747-8, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πιλότοι και τα συνεργεία συντήρησης στον νέο τύπο αεροσκάφους. Παράλληλα, αγοράστηκε και ένα ακόμη 747-8 που ανήκε προηγουμένως στη Lufthansa, ενώ δημιουργήθηκε και πλήρες τρισδιάστατο ομοίωμα του εσωτερικού, ώστε να ξεκινήσει εγκαίρως η εκπαίδευση του προσωπικού.

Το χρονικό της αντιπαράθεσης για το νέο Air Force One

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε την Πέμπτη από την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το παλαιότερο Boeing 747-2, το οποίο εξυπηρετεί τους Αμερικανούς προέδρους εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Μάλιστα, στελέχη του Λευκού Οίκου αποχαιρέτησαν το ιστορικό αεροσκάφος με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αποδοχή του δώρου από το Κατάρ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με επικριτές να κάνουν λόγο για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων ή ζητήματα ασφαλείας. Ο Τραμπ απέρριψε τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ένα αεροσκάφος που θα μπορούσε να αποκτηθεί δωρεάν.

«Γιατί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια όταν μπορούμε να το αποκτήσουμε δωρεάν από μια χώρα που θέλει να μας ανταμείψει για μια δουλειά που έγινε σωστά; Μόνο ένας ανόητος δεν θα δεχόταν αυτό το δώρο για λογαριασμό της χώρας μας», είχε γράψει πέρυσι στην πλατφόρμα Truth Social.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι το αεροσκάφος από το Κατάρ θα χρησιμοποιείται έως ότου παραδοθεί ο νέος στόλος προεδρικών αεροσκαφών της Boeing, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2028.

Όσο για τα αεροσκάφη που αποσύρονται από την προεδρική υπηρεσία, η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων στο πλαίσιο επίσημων αποστολών.

Με πληροφορίες από CBS News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ έσπευσαν στο πλευρό της Σίντι Κρόφορντ μετά τον θάνατο του γιου της

Διεθνή / Ο Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ έσπευσαν στο πλευρό της Σίντι Κρόφορντ μετά τον θάνατο του γιου της

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ φωτογραφήθηκαν να φτάνουν στο σπίτι της Κάια Γκέρμπερ στο Λος Άντζελες, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 27χρονου Πρίσλεϊ Γκέρμπερ. Ο Κλούνεϊ και ο Ράντι Γκέρμπερ, πατέρας του Πρίσλεϊ, είναι στενοί φίλοι εδώ και δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ

Διεθνή / Αλβανία: Σύλληψη της επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών – Σε κατ’ οίκον περιορισμό η Βλόρα Χισένι

Η έρευνα της ειδικής εισαγγελίας κατά της διαφθοράς εξετάζει, μεταξύ άλλων, πιθανή διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών και χειραγώγηση δημόσιων συμβάσεων
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ Β' ΓΑΖΑ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Ο βασιλιάς της Ιορδανίας για την στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη Γάζα: «Έχουν επιλέξει την αδράνεια»

«Αν το διεθνές δίκαιο μπορεί να αγνοείται επί δεκαετίες, τι αξία έχει;», διερωτήθηκε, χαρακτηριστικά, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β', από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
Ερντογάν στον ΟΗΕ: Οι «πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου» στοχοποιούν οικογένειες και παιδιά

Διεθνή / Ερντογάν στον ΟΗΕ: Οι «πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου» στοχοποιούν οικογένειες και παιδιά

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις «παγκόσμιες πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου», μία εβδομάδα μετά τις εκτεταμένες εφόδους και συλλήψεις με στόχο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις στην Τουρκία.
THE LIFO TEAM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Ο Μαμντάνι απαντά στην επίθεση Νετανιάχου: «Είναι ο αρχιτέκτονας μιας φρικτής γενοκτονίας»

Λίγο πριν από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαπέλυσε δημόσια επίθεση στον δήμαρχο της πόλης, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του Μαμντάνι ότι θα ζητούσε από την αστυνομία να τον συλλάβει
THE LIFO TEAM