Ο Στάθης Καλύβας αναφέρει στη Βασιλική Σιούτη ότι στην Ελλάδα πολλά επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, «και αυτό ισχύει και για το επάγγελμα του πολιτικού. Οι άνθρωποι που βρίσκονται, γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα σε αυτό το επάγγελμα έχουν μια προνομιακή πρόσβαση και είναι πολύ δύσκολο για κάποιον απ' έξω να μπει». Αυτό δεν είναι καθόλου καλό, λέει, γιατί κανένα επάγγελμα που είναι κλειστό δεν μπορεί να είναι πραγματικά ανταγωνιστικό και άρα να διαλέγει τους καλύτερους.« Έχουμε πάρα πολλούς μέτριους οι οποίοι βρίσκονται σε αυτήν τη δουλειά, όπως και σε άλλες δουλειές, μόνο και μόνο επειδή η οικογένειά τους ήταν μέσα. Η πολιτική δεν είναι για όλους. Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», αναφέρει.
Επισημαίνει, επίσης, ότι οι πολιτικοί μπαίνουν πολύ εύκολα σε μια λογική πολιτικού κόστους και αυτό θεωρεί πως σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι χαμηλής ποιότητας οι περισσότεροι, επιλέγοντας να πουν «τα πράγματα που θέλει να ακούσει ο κόσμος ή που νομίζουν αυτοί ότι θέλει ο κόσμος, ξέροντας οι ίδιοι ότι αυτά δεν γίνονται».
Σχετικά με τις προκλήσεις της εποχής, σημειώνει ότι το «το μεγάλο ζήτημα, καθώς προχωράμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, που θα μας πνίξει στην παραποίηση και στο ψέμα, είναι πώς θα μπορέσουν να αποκτήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία κριτική ικανότητα, στην οποία βρίσκεται όλη η ουσία, ώστε να πορευτούν στη ζωή».
«Τα παιδιά, από μικρή ηλικία, πρέπει να αποκτήσουν, πέρα από αυτό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως ψηφιακή αγωγή, δηλαδή τον τρόπο διαχείρισης όλων αυτών που μας έρχονται από τον ψηφιακό κόσμο, και κριτική ικανότητα, που ουσιαστικά καλλιεργεί η επιστήμη, ώστε να ξέρουν πότε η άποψή τους είναι λανθασμένη».
Τέλος, επισημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία έχει «ένα σημαντικό βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης», στοιχείο που θεωρεί πολύτιμο γιατί θα της επιτρέψει να αντεπεξέλθει «στην ψηφιακή επέλαση που έρχεται».
Φωτό.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

