Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία Facebook Twitter
0

Ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, επέστρεψε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες και αριστοκράτες που του είχαν δανείσει χρήματα για να αποπληρώσει μια βαριά φορολογική οφειλή προς το ισπανικό κράτος.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας El Mundo, ο 87χρονος πρώην μονάρχης κατάφερε να εξοφλήσει το χρέος χάρη σε έσοδα που απέκτησε από τη διαμονή του στο Αμπού Ντάμπι, όπου ζει από το 2020 σε ιδιότυπη εξορία.

Πηγές κοντά στον Χουάν Κάρλος αναφέρουν ότι σημαντικό μέρος των εσόδων του προήλθε από την πώληση των δικαιωμάτων για τηλεοπτικά βιογραφικά ντοκιμαντέρ, καθώς και από εμπορικές συμφωνίες με ιδιώτες και εταιρείες. Χωρίς επίσημο κρατικό επίδομα και με διαλυμένες σχέσεις με το ισπανικό Παλάτι, ο πρώην βασιλιάς είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν υποχρεώθηκε το 2021 να τακτοποιήσει φορολογικά θέματα που σχετίζονταν με δαπάνες και δώρα που δεν είχαν δηλωθεί.

Η τακτοποίηση των 4,4 εκατ. ευρώ και οι δωρεές

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Χουάν Κάρλος είχε προχωρήσει σε εθελοντικό συμβιβασμό με τη Φορολογική Υπηρεσία της Ισπανίας, πληρώνοντας περίπου 4,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, για πτήσεις που είχαν οργανωθεί από ίδρυμα με έδρα το Λιχτενστάιν. Είχε επίσης καταβάλει 680.000 ευρώ για αδήλωτα δώρα από Μεξικανό επιχειρηματία. Για να αποφύγει νέες διώξεις, οι σύμβουλοί του τού πρότειναν να στραφεί σε «έμπιστους» επιχειρηματίες και φίλους για άμεσα δάνεια.

Περίπου δώδεκα άτομα φέρεται να ανταποκρίθηκαν στην κλήση, επιλέγοντας να παραμείνουν ανώνυμα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την El Mundo, βρίσκονται τόσο επιχειρηματίες όσο και ευγενείς. Ο Χουάν Κάρλος φρόντισε πλέον να τους αποπληρώσει πλήρως, αποκαθιστώντας έτσι και την προσωπική του αξιοπιστία.

Μακριά από τη Μαδρίτη, χωρίς φορολογικά βάρη

Ο πρώην μονάρχης έχει μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία εκτός Ισπανίας, γεγονός που τον απαλλάσσει από περαιτέρω ελέγχους ή υποχρεώσεις προς την ισπανική εφορία. Την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025, συμπληρώνει πέντε χρόνια διαμονής στο Αμπού Ντάμπι, σε μία περίοδο κατά την οποία το όνομά του συνέχισε να απασχολεί τα ισπανικά και διεθνή ΜΜΕ – όχι για βασιλικές τελετές, αλλά για εξορίες, μυστικά παιδιά και πολυτελή πάρτι.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM