Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μια φοιτήτρια μόλις 23 ετών κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 549.000 υπογραφές σε διαδικτυακή καμπάνια που ζητά την κατάργηση του νέου αμφιλεγόμενου γαλλικού αγροτικού νόμου Duplomb. Πρόκειται για ένα ιστορικό ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία της Γαλλίας που ξεπερνιέται το ελάχιστο όριο των 500.000 υπογραφών, το οποίο ενεργοποιεί τη δυνατότητα κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις αρχές Ιουλίου, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και τους μεγάλους αγροτικούς συνδέσμους FNSEA και Jeunes Agriculteurs ως απαραίτητη μεταρρύθμιση για την απλοποίηση των διαδικασιών για τους αγρότες. Ωστόσο, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως λόγω της επανεισαγωγής του εντομοκτόνου acétamipride, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Γαλλία από το 2018, εξαιτίας των επιπτώσεών του στην υγεία και το περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία κατάργησης του νόμου ανήκει στην Ελεονόρ Πατερί, φοιτήτρια στο Μπορντό, άγνωστη μέχρι πρότινος στο ευρύ κοινό. Η ίδια, με έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική, χαρακτηρίζει τον νόμο «επιστημονική, ηθική, περιβαλλοντική και υγειονομική εκτροπή».

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών. Την πρόθεση να το πράξει έχει ήδη εκφράσει η Αρελί Τρουβέ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και μέλος του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise).

«Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην ιστορία της Εθνοσυνέλευσης», δήλωσε ενθουσιασμένη η Τρουβέ στο Politico, προσθέτοντας: «Ελπίζω να γίνει τελικά η συζήτηση – το να αγνοηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν άρνηση της ίδιας της δημοκρατίας».

Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί η συζήτηση, η πρόταση της Τρουβέ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων, το ανώτατο όργανο προγραμματισμού της Εθνοσυνέλευσης, που θα συνεδριάσει ξανά στις 12 Σεπτεμβρίου.

Αν και μια τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε κατάργηση του νόμου, το πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Μακρόν και τα αγροτικά λόμπι θεωρείται σημαντικό. Η επιτυχία της αναφοράς ανέδειξε τη βαθιά ανησυχία πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την κατεύθυνση της γεωργικής πολιτικής της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα, ο Συνταγματικός Συμβούλιο της Γαλλίας εξετάζει τον νόμο Duplomb και θα μπορούσε να ακυρώσει διατάξεις του, εάν κριθούν αντισυνταγματικές.

Το φθινόπωρο αναμένεται κρίσιμο, καθώς το γαλλικό Κοινοβούλιο θα κληθεί, υπό τη πίεση της κοινωνίας των πολιτών και ενός viral αιτήματος, να εξετάσει εκ νέου ένα κείμενο που έχει διχάσει τόσο τους πολιτικούς όσο και τους αγρότες της χώρας.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Διεθνή / Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Μόσχα για αδράνεια και απαιτεί αποζημιώσεις για τους 38 νεκρούς της πτήσης J2-8243 – Εμπλοκή της Ρωσίας την ώρα που αναχαιτίζονταν ουκρανικά drones
LIFO NEWSROOM
Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM