Το νησί της Βραζιλίας όπου κατοικούν οι πιο επικίνδυνες οχιές στον κόσμο

Ilha da Queimada Grande: Το νησί που κατοικείται από 4.000 οχιές, την πιο επικίνδυνη στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτογραφία: X
0

Περίπου 145 χλμ. από τις ακτές της νοτιοανατολικής Βραζιλίας βρίσκεται το «Νησί των Φιδιών» (Ilha da Queimada Grande), όπου κανένας ντόπιος αλλά και ξένος δεν τολμά να πλησιάσει. 

Το νησί φιλοξενεί χιλιάδες εξαιρετικά δηλητηριώδη φίδια golden lancehead. Πρόκειται για ένα είδος οχιάς, το δηλητήριο της οποίας μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο μέσα σε μία ώρα. Για τον λόγο αυτό, η πρόσβαση στο νησί απαγορεύεται.

Η οχιά golden lancehead μπορεί να φτάσει σε μήκος πάνω από 45 εκατοστά και εκτιμάται ότι υπάρχουν μεταξύ 2.000 και 4.000 από αυτά στο Νησί των Φιδιών (Snake Island). 

Ilha da Queimada Grande: Το νησί που κατοικείται από την πιο επικίνδυνη οχιά στον κόσμο - Απαγορεύεται η πρόσβαση στους ανθρώπους Facebook Twitter
Η οχιά golden lancehead/Φωτογραφία: X

Νησί των Φιδιών: Οι τοπικοί θρύλοι 

Το Νησί των Φιδιών είναι σήμερα ακατοίκητο, αλλά υπήρξαν άνθρωποι που ζούσαν εκεί για ένα σύντομο διάστημα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν - σύμφωνα με τον θρύλο - ο τοπικός φαροφύλακας και η οικογένειά του σκοτώθηκαν από οχιές που γλίστρησαν μέσα από τα παράθυρα. Σήμερα, το πολεμικό ναυτικό επισκέπτεται περιοδικά τον φάρο για συντήρηση και για να διασφαλίσει ότι κανένας περιπετειώδης ταξιδιώτης δεν πλησιάζει πολύ κοντά στο νησί.

Ένας άλλος τοπικός θρύλος λέει πως τα φίδια αρχικά μεταφέρθηκαν στο νησί από πειρατές, οι οποίοι ήθελαν να προστατέψουν έναν κρυμμένο θησαυρό.

Στην πραγματικότητα, η παρουσία των φιδιών οφείλεται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας - μια λιγότερο συναρπαστική ιστορία σε σχέση με τους παρανοϊκούς πειρατές, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα. Το Νησί των Φιδιών κάποτε ήταν ενωμένο με την ηπειρωτική Βραζιλία, αλλά όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια, αποκόπηκε και μετατράπηκε σε νησί.

Τα ζώα που παγιδεύτηκαν στο νησί εξελίχθηκαν με διαφορετικό τρόπο από αυτά της ηπειρωτικής χώρας, ιδιαίτερα οι οχιές golden lanceheads. Επειδή τα φίδια του νησιού δεν είχαν άλλα θηράματα εκτός από πουλιά, εξελίχθηκαν ώστε να έχουν εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο, ικανό να σκοτώνει σχεδόν ακαριαία. Τα τοπικά πουλιά είναι πολύ πονηρά για να πιαστούν από τους πολυάριθμους θηρευτές του Ilha da Queimada Grande, έτσι τα φίδια εξαρτώνται κυρίως από αποδημητικά πουλιά που σταματούν στο νησί για να ξεκουραστούν.

Τα φίδια lancehead, τα οποία είναι συγγενικά με τις οχιές golden lanceheads της ηπειρωτικής Βραζιλίας, ευθύνονται για το 90% των επιθέσεων από φίδια στη χώρα. Ένα δάγκωμα από τις χρυσές «συγγενείς» τους - των οποίων το δηλητήριο είναι έως και πέντε φορές πιο ισχυρό - είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί, λόγω της απομόνωσης του νησιού. Ωστόσο, αν συμβεί, είναι πολύ πιο πιθανό να αποβεί θανατηφόρο.

Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία θανάτων από τις οχιές golden lanceheads (καθώς το μοναδικό σημείο όπου ζουν είναι απρόσιτο στο κοινό), ωστόσο κάποιος που δαγκώνεται από ένα κοινό lancehead έχει πιθανότητα 7% να πεθάνει αν δεν λάβει θεραπεία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM