Παρουσιάζοντας την τροπολογία για την αναστολή αιτήσεων παροχής ασύλου, ο Θάνος Πλεύρης μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα μέτρα διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος.
«Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι σαφές: "Καθίστε εκεί που είστε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα, δεν τυγχάνετε διεθνούς προστασίας, δεν θα εκβιάσετε την Ελληνική Δημοκρατία". Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να προστατευτεί», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής, την τροπολογία για αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο προερχόμενο από τη Βόρεια Αφρική.
«Όταν δεν έχουμε ως Ευρώπη διαδικασία για την διαχείριση του μεταναστευτικού, την απαιτούμε. Ερχόμαστε λοιπόν με μια δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα έχει σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται καραβιές στο όνομα κανενός ψευδό -ανθρωπισμού», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, εν μέσω αντιδράσεων από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους πολιτικούς στη Βουλή.
Θάνος Πλεύρης: «Όσοι παραμένουν ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή»
«Τα μέτρα στηρίζονται σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο που υποχρεωτικά έχει χρονική διάρκεια και θα επανεξετάζονται βάσει των συνθηκών που υπάρχουν. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Όσοι παραμένουν στην χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Είτε η φυλακή, είτε έξοδος. Το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% έρχεται και εκμεταλλεύεται και τους πρόσφυγες και εκβιάζει μια χώρα να μείνει μέσα», συνέχισε ο Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη νομοθετική ρύθμιση για την περιοχή του Έβρου και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί σχετικά με αυτή.
Όπως είπε: «Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στο μέτρο της πληρέστερης φύλαξης αλλά όσο και να φυλάς την περίμετρο θα υπάρξει κόσμος που θα προσέλθει. Η τροπολογία είναι στο πλαίσιο του Έβρου. Τα μέτρα έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί, στηρίζει ή όχι τη νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να μην στείλουμε αστυνομία στον Έβρο το 2020 για να σταματήσουμε όλο αυτόν τον κόσμο μνα μην μπει μέσα».
«Πρέπει να καταστεί σαφές πως η Ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το κράτος της και την επικράτεια της και δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εισβολή που επιχειρείται. Στην επίσκεψη που κάναμε στη Δυτική Λιβύη παρουσίασαν ένα σχέδιο για 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστέψετε ότι θα επιτρέψουμε αυτός ο πληθυσμός να έρθει σε στην Ευρώπη τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού», σχολίασε στη συνέχεια ο Θάνος Πλεύρης.