La Croix: Μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα για τους 10.000 εκ των 80.000 που έφυγαν από το Ισραήλ

La Croix: Μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα για τους 10.000 εκ των 80.000 που έφυγαν από το Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Croix με τίτλο «Μακριά από τη "Γη της Επαγγελίας" και τον πόλεμο: οι Ισραηλινοί που εγκαθίστανται στην Ελλάδα» καταγράφει την αυξανόμενη τάση μετεγκατάστασης Ισραηλινών στη χώρα μας μετά την 7η Οκτωβρίου 2023. Όπως σημειώνει, περίπου 10.000 από τους 80.000 Ισραηλινούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως μόνιμο ή προσωρινό τόπο διαμονής.

Σύμφωνα με την La Croix, αρκετοί από αυτούς έρχονται για επαγγελματικές ευκαιρίες, ωστόσο δεν λείπουν και όσοι εγκαταλείπουν το Ισραήλ για να ξεφύγουν από μια κοινωνία όπου, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το ρεπορτάζ, η «εσωτερική βία έχει καταστεί δομική».

Η εφημερίδα παραθέτει τη μαρτυρία μιας ευκατάστατης Ισραηλινής συμβούλου επιχειρήσεων, η οποία εγκατέλειψε το Τελ Αβίβ με τα δύο της παιδιά αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς. Όπως δηλώνει, δεν έχει επιστρέψει από τότε, υπογραμμίζοντας την κάθετη διαφωνία της με την κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ δεν είναι πια δημοκρατία»

«Το Ισραήλ δεν είναι πια δημοκρατία. Αυτός ο πόλεμος είναι άδικος, δεν έχει καμία νομιμότητα. Και τον ξεκινήσαμε εμείς», δηλώνει στην La Croix. «Με αυτή την πολιτική, το μόνο που κάνουμε είναι να τροφοδοτούμε μίσος και έναν πόλεμο που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Εκεί, με μισούν όταν μιλάω έτσι. Αλλά κάποιος πρέπει να το πει».

Όπως εξηγεί, η ισραηλινή κοινωνία είναι πλέον βαθιά πολωμένη: «Σήμερα είναι απλό: ή σκέφτεσαι όπως εγώ, ή είσαι εχθρός».

Γιατί επιλέγουν την Ελλάδα

Η Ελλάδα, σημειώνει η La Croix, έχει αναδειχθεί σε βασικό προορισμό για τους Ισραηλινούς που επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τον πόλεμο. Με μόλις δύο ώρες πτήση από την πατρίδα τους, πολλοί δηλώνουν πως νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Μεταξύ των παραγόντων που ελκύουν τους Ισραηλινούς στην Ελλάδα είναι το ήπιο κλίμα, η μεσογειακή κουζίνα, το χαμηλότερο κόστος ζωής, η ευνοϊκή στάση των ελληνικών Αρχών που διευκολύνουν την παράταση της θεώρησης εισόδου και οι ευκαιρίες για επαγγελματική δραστηριότητα. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ανησυχίες για την ασφάλεια και η απογοήτευση από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM