Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι 

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea
0

Πίτες, τορτίγιες, τάκος και bao buns θα γεμίσουν σήμερα με καβουρόψιχα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού, που φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία της κατανάλωσης ξενικών ειδών ως μέσο προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. 

Η δράση έχει διττό στόχο: αφενός να ενθαρρύνει την αξιοποίηση του μπλε καβουριού του Ατλαντικού, ενός είδους που έχει εισβάλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις οικολογικές επιπτώσεις των ξενικών οργανισμών μέσα από τις διατροφικές τους επιλογές.

Το φεστιβάλ επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea και το Blue Marine Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το σωματείο Street Foods in Greece.

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea

«Θα προσφέρουμε προς κατανάλωση 30 κιλά καβουρόψιχας, αναδεικνύοντας έναν δημιουργικό τρόπο αξιοποίησης του είδους, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του μπλε καβουριού μέσα από τη διατροφική του ένταξη», εξηγεί στο Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ολυμπία Κουκουβέτσιου από την iSea. Όπως επισημαίνει, το μπλε καβούρι έχει ήδη αρχίσει να αποκτά θέση στα μενού πολλών εστιατορίων, από ψαροταβέρνες έως χώρους υψηλής γαστρονομίας, χάρη στη θετική ανταπόκριση του κοινού.

Από την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2020, περισσότεροι από 7.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης έχουν συμμετάσχει στη γιορτή, καταναλώνοντας πάνω από τρεις τόνους καβουριού στη νέα παραλία της πόλης.

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, 18 Ιουνίου, από τις 19:00 έως τις 23:00, στις γνωστές «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, όπου οι σεφ Βασίλης Πανταζής και Jonathan Harnett θα παρουσιάσουν δωρεάν γευστικές δημιουργίες με βάση το μπλε καβούρι, εμπνευσμένες από την ελληνική, ιαπωνική και μεξικανική κουζίνα. Μαζί τους, ωφελούμενοι του Φάρου του Κόσμου θα παρασκευάσουν παραδοσιακές πίτες, οι οποίες θα γεμιστούν με καβουρόψιχα.

Η ομάδα της iSea θα ενημερώνει το κοινό για τη βιολογική εξάπλωση και τις περιβαλλοντικές συνέπειες των θαλάσσιων ξενικών ειδών, ενώ η οργάνωση incommon θα αναλάβει τη συλλογή και κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφής, προσφέροντας παράλληλα ενημέρωση για την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM