Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι 

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea
0

Πίτες, τορτίγιες, τάκος και bao buns θα γεμίσουν σήμερα με καβουρόψιχα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μπλε Καβουριού, που φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημασία της κατανάλωσης ξενικών ειδών ως μέσο προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. 

Η δράση έχει διττό στόχο: αφενός να ενθαρρύνει την αξιοποίηση του μπλε καβουριού του Ατλαντικού, ενός είδους που έχει εισβάλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις οικολογικές επιπτώσεις των ξενικών οργανισμών μέσα από τις διατροφικές τους επιλογές.

Το φεστιβάλ επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea και το Blue Marine Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το σωματείο Street Foods in Greece.

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea

«Θα προσφέρουμε προς κατανάλωση 30 κιλά καβουρόψιχας, αναδεικνύοντας έναν δημιουργικό τρόπο αξιοποίησης του είδους, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του μπλε καβουριού μέσα από τη διατροφική του ένταξη», εξηγεί στο Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ολυμπία Κουκουβέτσιου από την iSea. Όπως επισημαίνει, το μπλε καβούρι έχει ήδη αρχίσει να αποκτά θέση στα μενού πολλών εστιατορίων, από ψαροταβέρνες έως χώρους υψηλής γαστρονομίας, χάρη στη θετική ανταπόκριση του κοινού.

Από την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2020, περισσότεροι από 7.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης έχουν συμμετάσχει στη γιορτή, καταναλώνοντας πάνω από τρεις τόνους καβουριού στη νέα παραλία της πόλης.

Ξενικά είδη στον Θερμαϊκό: Σερβίρουν πίτες, τάκος και bao buns με μπλε καβούρι  Facebook Twitter
Φωτογραφία: iSea

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, 18 Ιουνίου, από τις 19:00 έως τις 23:00, στις γνωστές «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, όπου οι σεφ Βασίλης Πανταζής και Jonathan Harnett θα παρουσιάσουν δωρεάν γευστικές δημιουργίες με βάση το μπλε καβούρι, εμπνευσμένες από την ελληνική, ιαπωνική και μεξικανική κουζίνα. Μαζί τους, ωφελούμενοι του Φάρου του Κόσμου θα παρασκευάσουν παραδοσιακές πίτες, οι οποίες θα γεμιστούν με καβουρόψιχα.

Η ομάδα της iSea θα ενημερώνει το κοινό για τη βιολογική εξάπλωση και τις περιβαλλοντικές συνέπειες των θαλάσσιων ξενικών ειδών, ενώ η οργάνωση incommon θα αναλάβει τη συλλογή και κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφής, προσφέροντας παράλληλα ενημέρωση για την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM