Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή Τραμπ

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή Τραμπ Facebook Twitter
Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Eyal Zamir, επιβλέπει τις επιθέσεις κατά του Ιράν από την αίθουσα επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ιερουσαλήμ / Φωτ: EPA
0

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τα ισραηλινά πλήγματα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να υπογραμμίζει ότι “σήμερα το Ισραήλ ανέλαβε μονομερή δράση εναντίον του Ιράν. Δεν εμπλεκόμαστε στα πλήγματα εναντίον του Ιράν και βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή”.

“Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το Ιράν δεν θα πρέπει να στοχοθετήσει αμερικανικά συμφέροντα ή προσωπικό”, τόνισε ο Ρούμπιο.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι “το Ισραήλ μάς ενημέρωσε ότι πίστευε πως αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη για την άμυνά του”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “ο (Αμερικανός) πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τις δυνάμεις μας και παραμένουν σε στενή επαφή με τους περιφερειακούς μας εταίρους”.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά η απόφασή της να πλήξει το Ιράν ήταν ανεξάρτητη.

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο CNN αν το Ισραήλ αναμένει από τις ΗΠΑ να το συνδράμουν σε περίπτωση ιρανικής απάντησης, ο Ντανόν σχολίασε ότι “δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε εικασίες”.

«Το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ»

Ωστόσο το ισραηλινό κρατικό δίκτυο Kan, επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι το Ισραήλ συντονίστηκε πλήρως με την Ουάσιγκτον για το Ιράν και ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν εξαπολύσει πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων.

Ο αξιωματούχος αυτός, που δεν κατονομάστηκε, δήλωσε στο Kan ότι οι πρόσφατες πληροφορίες περί ρήξης μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ ήταν ψευδείς αλλά δεν διαψεύστηκαν στο πλαίσιο ενός μιντιακού κόλπου για να παραπλανηθεί το Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε στόχους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει έναν έκτο γύρω συνομιλιών με το Ιράν την Κυριακή.

Λίγες ώρες πριν τα ισραηλινά πλήγματα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει να βρεθεί διπλωματική λύση στην ένταση, αν και σημείωσε ότι “ένα πλήγμα εναντίον του Ιράν είναι πολύ πιθανό να συμβεί”.

Εξάλλου ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα, με τον Ρεπουμπλικάνο να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι βασικό θέμα συζήτησης ήταν το Ιράν.

“Λοιπόν, θα ήθελα να αποφύγω τη σύγκρουση. Το Ιράν θα πρέπει να διαπραγματευθεί λίγο σκληρότερα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μας δώσουν κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένοι τώρα να μας δώσουν”, είχε επισημάνει ο Τραμπ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Διεθνή / Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα καθίστανται πλέον «ανώφελες», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συνενοχή στα ισραηλινά πλήγματα
LIFO NEWSROOM
Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Διεθνή / Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Το GHF δέχεται έντονη κριτική τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τον ΟΗΕ, για περιορισμένη διανομή βοήθειας, ελλιπή πρόσβαση και καταγγελίες για έλεγχο των δικαιούχων
LIFO NEWSROOM