Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά Facebook Twitter
Φωτ.: ΥΠΕΞ
0

Την πρόθεση Ελλάδας και Αιγύπτου να διασφαλίσουν το καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, κατέστησε σαφή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντησή του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι.

«Συζητήσαμε σήμερα τα ζητήματα που αφορούν τη Μονή Σινά. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, αλλά και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η προστασία του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής, στη βάση της μακραίωνης παράδοσης και του ιστορικά διαμορφωμένου status της.

Η δήλωση Γεραπετρίτη έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς προηγήθηκε απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που μεταβάλλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Μονής και των γύρω εκτάσεων, δημιουργώντας προβληματισμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την ελληνική πλευρά.

Ελληνοαιγυπτιακές διαβουλεύσεις σε εξέλιξη

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών και αιγυπτιακών αντιπροσωπειών, με στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα διασφαλίζει την πνευματική και ιστορική συνέχεια της Μονής, χωρίς να παραβιάζονται οι κυριαρχικές αρμοδιότητες του αιγυπτιακού κράτους.

Στο ελληνικό κλιμάκιο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και νομικοί με γνώση του διεθνούς εκκλησιαστικού δικαίου.

«Η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι βαθιά και έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά», υπογράμμισε ο Γεραπετρίτης, δίνοντας το στίγμα της συνεργασίας στο ευρύτερο γεωπολιτικό και θρησκευτικό πλαίσιο.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, υπό την πνευματική προστασία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο, με αδιάλειπτη παρουσία από τον 6ο αιώνα.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Ποιος θα εμπιστευθεί τον καπετάνιο που πέταξε το πλοίο στα βράχια»

«Το «rebranding» του κ. Τσίπρα κατέληξε το πιο σύντομο ανέκδοτο» δήλωσε από την πλευρά του ο Παύλος Μαρινάκης σχετικά με τη βιβλιοπαρουσίαση της «Ιθάκης» από τον Αλέξη Τσίπρα.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM