Τσίπρας στο CNN: «Υποστηρίζω ό,τι εφαρμόζει ο Ομπάμα»

Τσίπρας στο CNN: «Υποστηρίζω ό,τι εφαρμόζει ο Ομπάμα» Facebook Twitter
5

Tις θέσεις του οι οποίες προσομοιάζουν-όπως λέει-με αυτές που εφαρμόζει ο Ομπάμα, εξηγεί ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο CNN. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μόνη λύση για τη χώρα-καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο-είναι ένα γενναίο κούρεμα που θα αποφασιστεί σε διεθνή διάσκεψη.

«Διεκδικούμε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, στη Διεθνή Διάσκεψη του Λονδίνου, όταν διαγράφηκε το 50% του χρέους της Γερμανίας, δόθηκε αναστολή στην πληρωμή των τόκων και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με όρο, αν υπάρχει δηλαδή θετικός ρυθμός ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία, να αποπληρώνεται το υπόλοιπο. Κάτι αντίστοιχο διεκδικούμε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου που έχουν τεράστιο πρόβλημα χρέους», σημειώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τονίζει επίσης ότι πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν μόνο οι φτωχοί και τα μικρομεσαία στρώματα, λέγοντας ότι ουσιαστικά υποστηρίζει αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δεν μπορούσαν οι υπουργοί να αποφασίσουν κάτι ουσιαστικό επαναλαμβάνοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ενώ επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θερμός υποστηρικτής της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας και γι' αυτό απαιτεί να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπτύσσει το σκεπτικό της παράταξης του λέγοντας ότι η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επωφελής και για αυτούς που χρωστάνε αλλά και για τους δανειστές: "Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους. Προσέξτε αν έχεις κάποιον χρεωκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει. Αυτό που γίνεται με την Ελλάδα είναι απολύτως καταστροφικό. Διότι φορτώνουμε νέα δάνεια σε μια χώρα η οποία είναι χρεωκοπημένη και της στερούμε τη δυνατότητα να παράξει προκειμένου να μπορέσει να τα αποπληρώσει. Εκεί είναι το πρόβλημα. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα δεν έχουμε λύση»

«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Η ανεργία έχει ανέβει κοντά στο 30%, ενώ για τους νέους ανθρώπους είναι πάνω από 50%. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που διαλύει την κοινωνία, απολύτως επικίνδυνο και αναποτελεσματικό», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και καταλήγει: «Δεν θέλουμε να συνεχιστεί ακριβώς για το λόγο που έγραψαν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times την Παρασκευή, γιατί δεν θέλουμε ο ελληνικός λαός να πιεί το κώνειο. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλουμε να συνεχιστεί γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο όλη την Ευρώπη».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM