Πρόγραμμα σωτηρίας για τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας – Συμμετοχή πολιτών ζητά το ΕΛΚΕΘΕ

Πρόγραμμα σωτηρίας για τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας – Συμμετοχή πολιτών ζητά το ΕΛΚΕΘΕ Facebook Twitter
0

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), του κρίσιμου αυτού οικοσυστήματος της Μεσογείου, ξεκινά το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), καλώντας πολίτες και επισκέπτες των παραλιών να συμμετάσχουν ενεργά στη συλλογή των καρπών του φυτού.

Η Ποσειδωνία είναι θαλάσσιο φανερόγαμο φυτό που σχηματίζει υποθαλάσσια λιβάδια και λειτουργεί ως φυσικός «πνεύμονας» της Μεσογείου, προσφέροντας προστασία στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα των υδάτων και συγκρατώντας σημαντικές ποσότητες άνθρακα, όπως επιβεβαιώνει και ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλης Γερακάρης. 

Με την Ελλάδα να διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, η συμβολή της στην προστασία της Ποσειδωνίας θεωρείται κομβική. Το νέο εγχείρημα του ΕΛΚΕΘΕ επικεντρώνεται στη συλλογή και αξιοποίηση καρπών Ποσειδωνίας που ξεβράζονται σε ελληνικές ακτές την περίοδο της άνοιξης – ένα φαινόμενο που συμβαίνει σπάνια, μόλις κάθε 5 έως 10 χρόνια.

Οι καρποί μοιάζουν με μικρές ελιές και εντοπίζονται κυρίως στην ακροθαλασσιά, εκεί όπου σκάει το κύμα. Η συλλογή τους αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας και την επιτυχή αναγέννηση των λιβαδιών.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πολίτες

Όσοι εντοπίσουν καρπούς Ποσειδωνίας σε παραλίες καλούνται να:

  • Αποστείλουν φωτογραφία και τοποθεσία στο email: [email protected]
  • Αν είναι δυνατόν, να τους συλλέξουν, τοποθετώντας τους σε σακουλάκι, μπουκάλι ή παγούρι με θαλασσινό νερό και να τους διατηρήσουν στο ψυγείο
  • Στη συνέχεια, να επικοινωνήσουν ξανά στο ίδιο email για οδηγίες αποστολής τους στο ΕΛΚΕΘΕ (Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου 46,7 χλμ, ΤΚ 19013, Ανάβυσσος, Αττικής)

Οι καρποί θα μεταφερθούν σε ειδικά ενυδρεία στα εργαστήρια του Κέντρου, όπου θα αναπτυχθούν σε νεαρούς βλαστούς. Αυτοί, με τη σειρά τους, θα χρησιμοποιηθούν σε πιλοτικές εφαρμογές αποκατάστασης λιβαδιών Ποσειδωνίας στις ελληνικές ακτές, με στόχο τη φυσική ανάκαμψη του οικοσυστήματος.

Ήδη, στην περιοχή του Σουνίου έχουν αναπτυχθεί επιτυχώς νεαροί βλαστοί από καρπούς που είχαν συλλεχθεί τα προηγούμενα έτη, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα της μεθόδου.

Το πρόγραμμα συνιστά μια καινοτόμο πρακτική θαλάσσιας οικολογικής αποκατάστασης, βασισμένη στην επιστημονική τεκμηρίωση και στη συμμετοχική δράση των πολιτών.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, «μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων οικοσυστημάτων μας».
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Περιβάλλον / Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Σχεδόν όλα τα κοινά σαλιγκάρια κήπου έχουν κέλυφος που κουλουριάζεται προς τα δεξιά αλλά το αριστερό σπειροειδές κέλυφος του Ned έχει ως αποτέλεσμα ανεστραμμένα αναπαραγωγικά όργανα, ένα εμπόδιο στο ζευγάρωμα
LIFO NEWSROOM
Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM
Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Περιβάλλον / Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Όπως εξηγεί, λόγω των πυρκαγιών, αυξάνεται η θερμοκρασία στις καμένες περιοχές που γίνονται και πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – O ρόλος της κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οι Καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Περιβάλλον / Οι καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη - Τρία από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, τονίζοντας την ανάγκη για εντατική προστασία και διατήρηση στην Αφρική
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Περιβάλλον / Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Η επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης έως το 2050»

Περιβάλλον / Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης»

Ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που συνδέονται με την ακανόνιστη και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες παραγωγή ενέργειας στη Γη
LIFO NEWSROOM
Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Περιβάλλον / Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει επιβραδυνθεί από το 2005, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, καθώς η κλιματική κρίση παραμένει υπαρκτή και απειλητική
LIFO NEWSROOM
Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Περιβάλλον / Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Οι μαζικές εξαφανίσεις της Γης συνδέονται όχι μόνο με αστεροειδείς, αλλά κυρίως με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις που απελευθέρωσαν ακραίες ποσότητες CO₂. Σήμερα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μιμείται αυτά τα καταστροφικά σενάρια με ανησυχητικά ταχύτερο ρυθμό.
LIFO NEWSROOM