Το καστανό ρύζι χει επικρατήσει του λευκού στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, παράγοντες στον τομέα της υγείας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποθαρρύνουν τελευταία, από την αγορά του, λέγοντας ότι το καστανό ρύζι πρέπει να αποφεύγεται επειδή περιέχει αρσενικό -βαρύ μέταλλο που έ4χει συνδεθεί με καρκίνο, νευρολογικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας, ωστόσο, χαρακτηρίζουν τις παραπάνω ανησυχίες «ως επί το πλείστον υπερβολικές», επικαλούμενοι μελέτες που απέδειξαν, πως τα μέσα επίπεδα αρσενικού στο καστανό και το λευκό ρύζι είναι αρκετά χαμηλά και θα έπρεπε να καταναλώνονται «υπερβολικές ποσότητες για να κινδυνεύετε να αναπτύξετε προβλήματα υγείας». Μια προειδοποίηση είναι ότι ορισμένες ομάδες, όπως τα βρέφη και τα νήπια, μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις βλαβερές συνέπειες του αρσενικού.
Ρύζι: Γιατί υπάρχει αρσενικό;
Το λευκό ρύζι και το καστανό ρύζι έχουν πολλά κοινά. Στην πραγματικότητα, το λευκό ρύζι ξεκινά ως καστανό ρύζι και η κύρια διαφορά μεταξύ τους, είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους.
Το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής άλεσης που περιέχει τρία βασικά συστατικά.
Έχει δηλαδή:
- ένα εξωτερικό στρώμα πλούσιο σε φυτικές ίνες που ονομάζεται πίτουρο
- ένα κεντρικό στρώμα που ονομάζεται φύτρο, το οποίο περιέχει υγιεινά λίπη, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. και ένα αμυλούχο μεσαίο στρώμα που ονομάζεται ενδοσπέρμιο, το οποίο περιέχει απλούς υδατάνθρακες καθώς και κάποιες πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.
Το λευκό ρύζι παρασκευάζεται μέσα από του πίτουρου και του φύτρου από το καστανό, αφήνοντας πίσω το αμυλούχο ενδοσπέρμιο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καστανό ρύζι είναι πιο θρεπτικό: είναι ένας ολόκληρος σπόρος που διατηρεί όλες τις φυτικές ίνες και τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά του.
Όμως, αυτά τα στρώματα βρίσκονται επίσης εκεί όπου συγκεντρώνεται περισσότερο αρσενικό.
«Επειδή το καστανό ρύζι μετατρέπεται σε λευκό ρύζι αφαιρώντας ορισμένα από τα συστατικά του, το λευκό ρύζι γενικά καταλήγει να περιέχει περίπου το μισό αρσενικό από το καστανό ρύζι», δήλωσε ο Andrew Meharg, πρόεδρος της επιστήμης των φυτών και του εδάφους στο Πανεπιστήμιο Queen's του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, που μελετά τη μόλυνση του ρυζιού από αρσενικό εδώ και 25 χρόνια.
Πρόσφατη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασε τα μέσα επίπεδα ανόργανου αρσενικού στο λευκό και στο καστανό ρύζι που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαπίστωσε ότι το καστανό ρύζι περιείχε κατά μέσο όρο αρσενικό σε επίπεδα περίπου 138 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Τα μέσα επίπεδα στο λευκό ρύζι ήταν περίπου 93 ppb.
Και οι δύο μέσοι όροι είναι κάτω από τα όρια που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, ότι «για την προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική έκθεση, τα επίπεδα αρσενικού στο καστανό ρύζι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέγιστο" των 350 ppb».
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εκδώσει καμία οδηγία σχετικά με το αρσενικό στο ρύζι και τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης. Ωστόσο, ρυθμίζει το εμφιαλωμένο νερό στα 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο και τα δημητριακά ρυζιού για βρέφη στα 100 ppb.
O Christian Scott, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Michigan State και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι«ο μέσος Αμερικανός ενήλικας θα πρέπει να τρώει περισσότερες από τρεις μερίδες καστανό ρύζι - ενάμισι φλιτζάνι - κάθε μέρα για χρόνια για να θεωρηθεί οτι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας από το αρσενικό στο ρύζι».
Επομένως, οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως το καστανό ρύζι είναι τόσο θρεπτικό που δεν πρέπει να αποφεύγεται. Για τα βρέφη, τα νήπια και τις εγκύους, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, καθώς βρίσκονται σε ευαίσθητη αναπτυξιακή φάση. Το ρύζι είναι συχνό συστατικό σε παιδικές τροφές, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι η πρώτη στερεά τροφή.
Με πληροφορίες από τη Washington Post