ΤΗΕ LIFO TALKS

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει το πρώτο Μνημόνιο μια δεκαετία νωρίτερα»

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει το πρώτο Μνημόνιο μια δεκαετία νωρίτερα» Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να εξοφλήσει πρόωρα τα δάνεια που είχε λάβει στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ από την Ουάσιγκτον, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός υπενθύμισε πως «έχουμε ήδη εξοφλήσει τα δάνεια του ΔΝΤ τρία χρόνια νωρίτερα», υπογραμμίζοντας ότι επόμενος στόχος είναι η πρόωρη αποπληρωμή και των υποχρεώσεων του πρώτου Μνημονίου.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξόφληση να πραγματοποιηθεί το 2031, δηλαδή μια δεκαετία νωρίτερα από την αρχικώς προβλεπόμενη ημερομηνία του 2041, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όπως εξήγησε, η κίνηση αυτή έχει σαφές μήνυμα προς τις αγορές, αλλά πρωτίστως επιδιώκει να «ελαφρύνει το βάρος» του χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταχύτερη μείωση και αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σημαίνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτυγχάνει η χώρα μπορούν να επιστρέψουν πιο άμεσα και αποτελεσματικά στην κοινωνία.

Σε ερώτηση για την πορεία του ελληνικού χρέους, ο υπουργός σημείωσε ότι οι προβλέψεις δείχνουν σημαντική βελτίωση, τονίζοντας ότι «αν συνεχίσουμε με τις ίδιες επιδόσεις, πολύ σύντομα δεν θα είμαστε πλέον η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη». Συμπλήρωσε ότι η αποκλιμάκωση είναι ήδη ραγδαία και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το χρέος της χώρας έχει περιοριστεί στο 153% του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΤΗΕ LIFO TALKS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΠΕΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οικονομία / Πότε πληρώνονται τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ;

Στα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που θα γίνουν οι πληρωμές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα γέννησης, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οικονομία / Πετρέλαιο: Πάνω από τα 114 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο – Πιέσεις στις αγορές λόγω ΑΙ

Το Brent ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ενώ οι προβλέψεις της Meta για τις επενδυτικές δαπάνες εντείνουν τα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της κούρσας στην τεχνητή νοημοσύνη
THE LIFO TEAM
ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οικονομία / Οι αλλαγές σε προσλήψεις και μισθούς από την 1η Νοεμβρίου - Τι θα πρέπει να αναφέρουν οι εργοδότες

Το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας καταργεί τους περιορισμούς γύρω από τις συζητήσεις για μισθολογικές απολαβές στους χώρους εργασίας, κάνοντας υποχρεωτική τη διαφάνεια στις επιχειρήσεις
THE LIFO TEAM