«Ναι» είπαν οι Ισλανδοί στο πρώτο λαϊκό Σύνταγμα

«Ναι» είπαν οι Ισλανδοί στο πρώτο λαϊκό Σύνταγμα Facebook Twitter
4

Υπέρ των προτάσεων για αλλαγή του συντάγματος της χώρας, τάχθηκαν χθες σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα τα 2/3 των Ισλανδών. Ουσιαστικά οι κάτοικοι της Ισλανδίας, παραδίδοντας μαθήματα άμεσης δημοκρατίας με τη βοήθεια των social media, ψήφισαν για αλλαγές στο σύνταγμα τους, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης του 2008 και τάχθηκαν υπέρ του μεγαλύτερου κρατικού ελέγχου στους φυσικούς πόρους, όπως τα αλιεύματα και η γεωθερμική ενέργεια.

Η κατάρρευση των υπερχρεωμένων τραπεζών του νησιού οδήγησε σε αιτήματα για αλλαγή μετά από κατηγορίες για ευνοιοκρατία από την πλευρά της πολιτικής ελίτ και των επιχειρήσεων.

Το αίτημα για αλλαγή του συντάγματος βασίστηκε στην πρόταση 25 πολιτών και δέχτηκε βελτιώσεις και προτάσεις από άλλους πολίτες μέσω facebook και Twitter. Στο δημοψήφισμα του Σαββάτου τα 2/3 των πολιτών απάντησαν «ναι» στις αλλαγές με την προσέλευση στις κάλπες να καταμετράται στο 49%, ανάμεσα στους 235.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της Ισλανδίας.


Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να το αγνοήσουν οι πολιτικοί.

"Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα για το κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλουν αλλαγές σε όλα τα θέματα σχετικά με τα οποία ρωτήθηκαν», δήλωσε στο Reuters ο Thorolfur Matthiasson, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Σημείωσε ότι το 80 τοις εκατό ψήφισαν ώστε να μην μπορούν να θεωρηθούν οι φυσικοί πόροι, τίποτα άλλο εκτός από εθνική περιουσία, να μην μπορούν δηλαδή να ιδιωτικοποιηθούν.

Ο έλεγχος των φυσικών πόρων του νησιού παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα. Κινέζος μεγιστάνας που αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης για να τις αξιοποιήσει, μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση ενώ καναδική εταιρία η οποία  το 2011 προσπάθησε να ελέγξει γεωθερμική εταιρία ενέργειας, αναγκάστηκε μετά από διαμαρτυρίες με επικεφαλής την  Bjork να μειώσει το μερίδιο της.


Το σχέδιο του Συντάγματος περιλαμβάνει διατάξεις που επιτρέπουν στο 10% των ψηφοφόρων να πραγματοποιήσουν τα δικά τους δημοψηφίσματα. Για να καταρτιστεί και να τεθεί σε δημοψήφισμα η πρόταση, ελήφθησαν υπόψη 3.600 σχόλια και 370 εισηγήσεις που έγιναν στην ιστοσελίδα των 25.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένιωσα αηδία»: Ευρωβουλεύτρια αποκαλύπτει πώς την «έγδυσαν» με AI

Διεθνή / «Ένιωσα αηδία»: Ευρωβουλεύτρια αποκαλύπτει πώς την «έγδυσαν» με AI

Πενήντα ευρωβουλευτές, οι 46 γυναίκες, βρέθηκαν στο στόχαστρο ιστοτόπων σεξουαλικών deepfakes. Η Λένα Σίλινγκ περιγράφει τη δική της εμπειρία και ζητά αυστηρότερα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν απορρίπτει την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών μετά τις διαδηλώσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας σχετικά με τις αστοχίες στον σχεδιασμό και τη συλλογή πληροφοριών που οδήγησαν στα επεισόδια
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΪΛ

Διεθνή / Ρούμπιο: «Η Ελλάδα αξίζει έναν ισχυρό και ικανό πρέσβη που να έχει την εμπιστοσύνη του Τραμπ»

Τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η αλλαγή στην ηγεσία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δεν συνιστά υποβάθμιση των διμερών σχέσεων
THE LIFO TEAM
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΡΑΗΛ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Αντίδραση Άιζενκοτ για στήριξη Τραμπ σε Νετανιάχου: «Μόνο οι Ισραηλινοί μπορούν να επιλέγουν τον ηγέτη τους»

Η αντίδραση του βασικού αντιπάλου του Νετανιάχου στις εκλογές μετά το μήνυμα του Τραμπ ότι «ο Μπίμπι», όπως τον αποκαλεί, υπήρξε «σπουδαίος πρωθυπουργός-πολεμιστής»
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Διεθνή / Απογοήτευση με το διάγγελμα Μακρόν: «Κινδυνεύουμε να δούμε άλλες σκηνές σύγκρουσης στη Γαλλία»

Δεν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Οι ενώσεις ξενοδόχων και εστίασης τόνισαν ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα πάρουν οι ίδιοι τον νόμο στα χέρια τους
THE LIFO TEAM