Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ θα μπορούσε να χτυπήσει τη Wall Street εκεί που πονά - στη Big Tech

Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ θα μπορούσε να χτυπήσει τη Wall Street εκεί που πονά - στη Big Tech Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές, εάν δεν καταφέρει να διαπραγματευτεί τη διαφυγή της από τους βαρείς δασμούς 20% του Ντόναλντ Τραμπ - και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ισχυρής Big Tech.

Ενόψει της ανακοίνωσης των δασμών την Τετάρτη (2/4) -η οποία άφησε άναυδες τις παγκόσμιες αγορές με το εύρος και την κλίμακά της- η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι κατά τη διαμόρφωση της απάντησής της, η Ευρώπη «κρατάει πολλά χαρτιά, από το εμπόριο μέχρι την τεχνολογία και το μέγεθος της αγοράς μας». «Αυτή η δύναμη βασίζεται επίσης στην ετοιμότητά μας να λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα. Όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι», επανέλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ως μπλοκ, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ σε αγαθά, υπηρεσίες και επενδύσεις, ενώ το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι περίπου ισορροπημένο όταν λαμβάνονται υπόψη τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες. Όμως, κατά τον υπολογισμό των λεγόμενων «ανταποδοτικών δασμών», η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να εξέτασε -με τρόπο αμφιλεγόμενο- μόνο το εμπορικό έλλειμμα των χωρών σε αγαθά με τις ΗΠΑ, θεωρώντας το κενό αυτό ως «δασμό» για τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν η επιβολή δασμών άνω του 40% σε μεγάλους εξαγωγείς όπως το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα.

Για την ΕΕ, αυτό σήμαινε δασμό 20% λόγω του ελλείμματος αγαθών των ΗΠΑ ύψους περίπου 235,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την ενιαία αγορά των «27», κατηγορώντας το μπλοκ ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «πολύ άσχημα» και ότι καθιστά «πολύ δύσκολο να φέρεις (σ.σ. αμερικανικά) προϊόντα στην Ευρώπη, ενώ πουλάς εκεί».

Ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ αποτελεί σημαντική αγορά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις είναι οι υπηρεσίες και οι εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank που εδρεύει στο Λονδίνο. «Ενώ η ΕΕ πιθανότατα δεν θα προβεί σε σημαντικά αντίποινα τώρα, πιθανότατα θα απειλήσει να το κάνει αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα του έτους» δήλωσε.

Ενώ η βασική υπόθεση του οικονομολόγου είναι ότι περίπου οι μισοί από τους επιπλέον δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές της ΕΕ θα έχουν διαπραγματευτεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι μια οδός μέσω της οποίας η ΕΕ «θα μπορούσε να χτυπήσει σκληρά τις ΗΠΑ», ισχυρίστηκε ο Σμίντινγκ.

Smartphones και υπηρεσίες cloud στο «στόχαστρο» της ΕΕ;

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή αυστηρότερων κανονισμών για τη Big Tech ή τη χρήση του μέσου κατά του εξαναγκασμού (ACI) του μπλοκ για την καθυστέρηση της έκδοσης επιχειρηματικών αδειών για αμερικανικές επιχειρήσεις, τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιες συμβάσεις, τον περιορισμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή την πλήρη απαγόρευση επενδύσεων στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, παγκόσμιο επικεφαλής μακροοικονομικών της ING Research.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα καταστήματα εφαρμογών, τα κινητά τηλέφωνα, τις υπηρεσίες cloud και άλλους τομείς, όπως το πού αποθηκεύονται τα δεδομένα, είπε.

Με λίγους εγχώριους τεχνολογικούς κολοσσούς, η Ευρώπη έχει τεράστια καταναλωτική όρεξη για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εταιρειών όπως η Apple, η Google, η Amazon, η Meta, η Microsoft, η Intel και η LinkedIn. Πολλές έχουν περιφερειακά κεντρικά γραφεία στην ιρλανδική πρωτεύουσα Δουβλίνο, που αρχικά προσελκύστηκαν από τον χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή της - μαζί με μεγάλα ονόματα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα για την πάταξη της Big Tech. Για παράδειγμα, ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) του μπλοκ στοχεύει στην αντιμετώπιση της ισχύος στην αγορά των μεγάλων εταιρειών που αποκαλούνται «φύλακες», όπως η Google, η Apple, η Meta, η Amazon και η Microsoft.

Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν κατηγόρησε τη μητρική εταιρεία Alphabet της Google για παραβίαση του DMA και εξέδωσε στην Apple οδηγίες που απαιτούν από την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone να κάνει περισσότερα για να συμμορφωθεί με τον νόμο. Ο Τραμπ έχει προηγουμένως επικαλεστεί τις ρυθμιστικές δράσεις της ΕΕ κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ως λόγο για να πλήξει το μπλοκ με δασμούς. Τον Φεβρουάριο απείλησε το μπλοκ με δασμούς για να αντιμετωπίσει τον «υπερπόντιο εκβιασμό» των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας μέσω ψηφιακών φόρων και προστίμων.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλυσίδας εφοδιασμού από τις δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ, με πολλούς να βασίζονται σε εξαρτήματα και γραμμές συναρμολόγησης στην Ασία. Οι μετοχές της Apple υπέστησαν τη χειρότερη απώλειά τους από το 2020 την Πέμπτη, σημειώνοντας πτώση άνω του 9%, εν μέσω μιας ευρείας πτώσης της τεχνολογίας.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM