«Πουθενά στη γη δεν είσαι ασφαλής»: Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς σε ακατοίκητα νησιά κοντά στην Ανταρκτική

Ο Τραμπ τα «έβαλε» και με τους πιγκουίνους - Επέβαλε δασμούς σε ακατοίκητα νησιά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοίρασε δασμούς σε όλο τον πλανήτη, ξεκινώντας τον εμπορικό του πόλεμο, ο οποίος φαίνεται να μην εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια από αυτές αφορά συγκεκριμένη ομάδα άγονων, ακατοίκητων ηφαιστειακών νησιών κοντά στην Ανταρκτική, που καλύπτονται από παγετώνες και φιλοξενούν πιγκουίνους, έχουν παρασυρθεί στον πόλεμο του Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος τα έπληξε με δασμό 10% επί των προϊόντων.

Πρόκειται για τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, από τα πιο απομακρυσμένα μέρη στον κόσμο, που είναι καλυμμένα από παγετώνες και ακατοίκητα. Τα νησιά αυτά είναι προσβάσιμα μόνο μέσω ταξιδιού με πλοίο δύο εβδομάδων από το Περθ στη δυτική ακτή της Αυστραλίας.

«Είναι εντελώς ακατοίκητα, με την τελευταία επίσκεψη ανθρώπων να πιστεύεται ότι έγινε πριν από σχεδόν 10 χρόνια». Παρ' όλα αυτά,  περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος με τα μέρη στα οποία θα επιβληθούν νέοι εμπορικοί δασμοί.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε επίσης δασμό 10% σε αγαθά από το Σβάλμπαρντ και το Γιαν Μάγιεν, δύο απομακρυσμένα νορβηγικά κοντά στον Βόρειο Πόλο, τα οποία έχουν συνολικό πληθυσμό περίπου 2.500 ανθρώπων. 

Σε ρεπορτάζ του Guardian φιλοξενείται και το σχόλιο του Αυστραλού πρωθυπουργού, Άντονι Αλμπανέζι. «Πουθενά στη Γη δεν είσαι ασφαλής».

Στην ίδια λίστα βρίσκονται και άλλα αυστραλιανά εξωτερικά εδάφη, όπως οι Νήσοι Cocos (Keeling), το Νησί των Χριστουγέννων και το Νησί Νόρφολκ. Το 2023, η νήσος Νόρφολκ εξήγαγε προϊόντα αξίας 655.000 δολαρίων ΗΠΑ (1,04 εκατ. δολάρια Αυστραλίας) στις ΗΠΑ, με κύρια εξαγωγή δερμάτινα υποδήματα αξίας 413.000 δολαρίων ΗΠΑ (658.000 δολάρια Αυστραλίας), σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Πολυπλοκότητας. Ωστόσο, ο Τζορτζ Πλαντ, διαχειριστής της νήσου, αμφισβήτησε τα στοιχεία. Όπως δήλωσε στον Guardian: «Δεν υπάρχουν γνωστές εξαγωγές από το Νόρφολκ Άιλαντ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχουν δασμοί ή γνωστοί μη δασμολογικοί εμπορικοί φραγμοί στα αγαθά που έρχονται στο Νόρφολκ Άιλαντ».

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές από τα νησιά Χερντ Άιλαντ και ΜακΝτόναλντ είναι ακόμη πιο αινιγματικά. Το έδαφος διαθέτει μεν αλιεία, αλλά καθόλου κτίρια ή ανθρώπινη κατοίκηση. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαγωγών της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2022 προϊόντα αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (2,23 εκατ. δολάρια Αυστραλίας) από τα νησιά αυτά, τα οποία αφορούσαν σχεδόν στο σύνολό τους εισαγωγές "μηχανημάτων και ηλεκτρικών ειδών. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποια ήταν αυτά τα προϊόντα. Κατά τα πέντε προηγούμενα έτη, οι εισαγωγές από Χερντ Άιλαντ και ΜακΝτόναλντ κυμαίνονταν από 15.000 δολάρια ΗΠΑ (24.000 δολάρια Αυστραλίας) έως 325.000 δολάρια ΗΠΑ (518.000 δολάρια Αυστραλίας) ετησίως.

Με πληροφορίες από Guardian

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM