Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ποια η κατάσταση σήμερα

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ποια η κατάσταση σήμερα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Συνεδρίασαν σήμερα, Παρασκευή (21/3) οι επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Πρόκειται για τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και τη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ που συνεδρίασαν προκειμένου να εξετάσουν τα θέματα που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική και την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια.

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ποια τα μέχρι τώρα δεδομένα

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού,  διατηρείται σταθερά σε χαμηλό επίπεδο. Στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας δεν αποκλείεται ωστόσο η σποραδική εκδήλωση ισχυρότερων σεισμών.
  • Αν και η σεισμικότητα είναι χαμηλή, δεν έχουμε επιστρέψει στο επίπεδο προ της σεισμικής έξαρσης. Κατά συνέπεια, οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τις γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας.
  • Θα πρέπει να τηρούνται τα έκτακτα μέτρα πολιτικής προστασίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα  της Σαντορίνης σύμφωνα με την ΚΥΑ 495, ΦΕΚ 1267/Β/14-3-2025.
  • Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές δύνανται να επανέλθουν στη συνήθη λειτουργία τους, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στην ΚΥΑ 495. 

Σημειώνεται ότι οι επιτροπές θα συνεδριάσουν όταν κριθεί σκόπιμο.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ ΚΗΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Ελλάδα / Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Το «τελευταίο αντίο» στη Μητρόπολη Αθηνών - Εικόνες από την εξόδιο ακολουθία

Σε λαϊκό προσκύνημα τέθηκε, νωρίτερα, η σορός της, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης - Ποιοι έδωσαν το παρών - Οι επικήδειοι Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Τασούλα
THE LIFO TEAM
ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Ελλάδα / Πλεύρης: Η Ελλάδα εξετάζει κέντρα επιστροφής μεταναστών «κατά προτίμηση στην Αφρική»

«Δεν μιλάμε θεωρητικά πια, μιλάμε πρακτικά», είπε ο Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ προχωρούν στη συγκρότηση των λεγόμενων return hubs
THE LIFO TEAM