Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Έχετε αφήσει το δικό σας ξεχωριστό αποτύπωμα

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Έχετε αφήσει το δικό σας ξεχωριστό αποτύπωμα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την απερχόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, σε μια περίοδο που η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι έντονη, λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων για την τραγωδία των Τεμπών και των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

«Θα πρέπει να επουλώσουμε τα τραύματα στην κοινωνία και για αυτό τον λόγο θα προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του άρθρου 86 θα αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα δυσπιστίας και θυμού που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την προσφορά της, σημειώνοντας ότι αφήνει «διακριτό αποτύπωμα» στον θεσμό της Προεδρίας. «Να σας ευχαριστήσω για την πενταετή προσφορά σας στην πατρίδα.Έχετε αφήσει το δικό σας ξεχωριστό αποτύπωμα», είπε ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χρέος «να επουλώσει τα τραύματα» και να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς.

«Η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών είναι κομβικής σημασίας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις που θα μεταβάλουν το κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι στο κράτος και τη δικαιοσύνη.

Η πρόταση δυσπιστίας που απορρίφθηκε, οι κοινωνικές αντιδράσεις για την απονομή δικαιοσύνης και οι συνεχείς διαδηλώσεις συνθέτουν ένα περιβάλλον πολιτικής πίεσης, στο οποίο η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη λογοδοσία του κράτους προς τους πολίτες.

Σακελλαροπούλου: «Η λογοδοσία είναι κρίσιμη»

Από την πλευρά της, η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η «επούλωση των τραυμάτων» απαιτεί πρωτίστως την ύπαρξη «λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών», υπογραμμίζοντας ότι οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα, ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια διαδικασία που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και συναίνεση.

Η τοποθέτησή της αντανακλά την αγωνία ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, που ζητά διαφάνεια, δίκαιες διαδικασίες και μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται οι ευθύνες στην πολιτική ηγεσία.

Η εξαγγελία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στη λαϊκή δυσαρέσκεια, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από κοινωνικές αναταράξεις και πολιτικές πιέσεις. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο η πλειοψηφία των πολιτών θα πειστεί ότι οι αλλαγές αυτές είναι αρκετές για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα ή αν θα απαιτηθούν ακόμη πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις.


 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης προς Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Όποιος ενοχλείται, να το αποδεχθεί»

Πολιτική / Γεραπετρίτης προς Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Όποιος ενοχλείται, να το αποδεχθεί»

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του προγράμματος SAFE
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Πολιτική / Δημοσκόπηση MRB: Στο 28% η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για ενδεχόμενα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

Η γνώμη των πολιτών για για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δικαιοσύνης στο θέμα του Πάνου Ρούτσι και τις διαδηλώσεις μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
LIFO NEWSROOM
Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Live-Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Η παρέμβασή του επικεντρώνεται στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, με αναφορές στα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική / Συζήτηση στη Βουλή σήμερα για την εξωτερική πολιτική: Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη διεύρυνση της συζήτησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για το παλαιστινιακό, σε μια συνολική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, με στόχο «να αναπτύξει όλη τη λογική των ελληνικών χειρισμών» σε αυτόν τον τομέα
LIFO NEWSROOM