ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς Facebook Twitter
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο Παρίσι τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών.

Την αποκάλυψη έκανε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ενώ στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι χώρες του σχήματος «Βαϊμάρη +» σε επίπεδο ηγετών: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Δανία, ενώ πιθανή είναι και η παρουσία της Ολλανδίας.

Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, καθώς και τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του, επιβεβαίωσε ότι θα λάβει μέρος στη συνάντηση ύστερα από πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας».

Η πρωτοβουλία Μακρόν εντάσσεται στις ευρωπαϊκές διεργασίες για την ενίσχυση της υποστήριξης προς το Κίεβο, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πλέον ηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών, επιθυμεί μια ταχεία επίλυση του πολέμου.

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία».

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προειδοποίησε πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για δύσκολες μέρες και να λάβει σκληρές αποφάσεις για την ασφάλειά της.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες μέρες, να λάβουμε περίπλοκες αποφάσεις και να κάνουμε ακόμη και θυσίες που δεν περιμέναμε μέχρι τώρα, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την ασφάλεια», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαμορφώνει τη στρατηγική της για την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τέσσερις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποστείλει διπλωματικό έγγραφο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας να μάθουν ποιες δεσμεύσεις είναι διατεθειμένες να αναλάβουν σε ό,τι αφορά εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Στο έγγραφο, οι ΗΠΑ φέρεται να ζητούν διευκρινίσεις για πιθανές μελλοντικές συνεισφορές στρατευμάτων, με δύο από τις πηγές να αναφέρουν πως το μήνυμα εστάλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Έκτακτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Κυριακή, στις 08:30, στο Μόναχο, προκειμένου να συζητήσουν τόσο τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον όσο και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η διπλωματική κινητικότητα στην Ευρώπη κλιμακώνεται, καθώς οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου αναζητούν σαφείς απαντήσεις από την Ουάσινγκτον για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις ασφαλείας.
 

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτός Royal Ascot οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία εξαιτίας της σχέσης των γονιών τους με τον Έπσταϊν

Οι δύο πριγκίπισσες φέρεται να έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να παραστούν στον φετινό ετήσιο αγώνα ιπποδρομίας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM