Μιχάλης Γκανάς: Την Παρασκευή η κηδεία του σημαντικού Έλληνα ποιητή

Μιχάλης Γκανάς: Την Παρασκευή η κηδεία του σημαντικού Έλληνα ποιητή Facebook Twitter
Μιχάλης Γκανάς/ Φωτ.: Σπύρος Στάβερης
0

Η κηδεία του σημαντικού Έλληνα ποιητή Μιχάλη Γκανά θα τελεστεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 13:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. 

Ο Μιχάλης Γκανάς, που απεβίωσε αφήνοντας ένα ανεκτίμητο αποτύπωμα στη νεοελληνική ποίηση, υπήρξε μια από τις πιο αναγνωρισμένες μορφές του πνευματικού κόσμου της χώρας.

Γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1944 στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, ο Γκανάς πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ αργότερα σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εργάστηκε ως βιβλιοπώλης, επιμελητής σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και κειμενογράφος.

Η ποίησή του, που αντλεί έμπνευση από την ηπειρωτική παράδοση και τα προσωπικά του βιώματα, μελοποιήθηκε από καταξιωμένους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Ara Dinkjian. Τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την «Παραλογή» το 1994 και το 2011 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Με συλλογές όπως «Ακάθιστος Δείπνος», «Μαύρα Λιθάρια» και «Γυάλινα Γιάννενα», ο Γκανάς κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της ελληνικής ποίησης, όπου η γραφή του συνδυάζει την απλότητα με τη συναισθηματική δύναμη, αφήνοντας κληρονομιά ανεκτίμητη στις επόμενες γενιές.


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Το Πράδο δεν χρειάζεται ούτε έναν επισκέπτη παραπάνω, δηλώνει ο

Πολιτισμός / Ισπανία: Το Πράδο δεν χρειάζεται ούτε έναν επισκέπτη παραπάνω, δηλώνει ο διευθυντής του μουσείου

Το εμβληματικό μουσείο της Μαδρίτης υποδέχτηκε 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2025, μία τεράστια επιτυχία την οποία ο διευθυντής του την αντιμετωπίζει με επιφύλαξη
THE LIFO TEAM
Σαλαμέ, Ρέιφ Φάινς και Ράντου Ζούντε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Σαλαμέ, Ρέιφ Φάινς και Ράντου Ζούντε από αύριο στους κινηματογράφους

Ο οσκαρικός διεκδικητής «Marty Supreme», το ωραιότατο και πολιτικά καίριο «28 Years Later: The Bone Temple», το βραβευμένο στη Μπερλινάλε «Kontinental 25» και το What Does that Nature Say to you» του Χονγκ Σανγκ-Σου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ