Αζερμπαϊτζάν: Απορρίπτει την «αηδιαστική» κριτική των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από την COP29

Αζερμπαϊτζάν: Απορρίπτει την «αηδιαστική» κριτική των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από την COP29 Facebook Twitter
Ilham Aliyev/ Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, απέρριψε την Παρασκευή ένα «αηδιαστικό» - όπως το χαρακτήρισε - γράμμα από Αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι επέκριναν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και κάλεσαν για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων πριν τη φιλοξενία της διάσκεψης COP29 τον επόμενο μήνα.

Το γράμμα, το οποίο υπέγραψαν σχεδόν 60 βουλευτές, κάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να «ασκήσει πίεση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, ομήρων και αιχμαλώτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων, ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον για την επιτυχία της διπλωματίας στη διάσκεψη COP29».

Οι βουλευτές τόνισαν επίσης ότι «προκλητικές» δηλώσεις του Αζερμπαϊτζάν προς την Αρμενία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν πολεμήσει δύο πολέμους από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Μιλώντας στην Τζαμπράιλ, πόλη που ανακαταλήφθηκε από τις αρμενικές δυνάμεις κατά τον πόλεμο του 2020, ο Αλίεφ χαρακτήρισε το γράμμα «μια αηδιαστική προσπάθεια που δεν μπορεί να επηρεάσει τη βούλησή μας» και υποστήριξε ότι συντάχθηκε «για να μας απειλήσει και να μας κατηγορήσει».

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αλίεφ, Χικμέτ Χατζίεφ, δήλωσε ότι η φιλοξενία της διάσκεψης COP29 από το Αζερμπαϊτζάν δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε «πολιτικό εργαλείο», ενώ κατηγόρησε τους επικριτές ότι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την προσοχή από την κλιματική δράση.

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι του Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην τραπεζίτη και κορυφαίου αξιωματούχου της αρμενικής ηγεσίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατέθεσαν αγωγές για βασανιστήρια, δυσφήμιση από τα μέσα ενημέρωσης και παραβίαση των δικαιωμάτων του στην ταχεία δίκη από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση στο Καραμπάχ, κατηγορία που το Μπακού αρνείται, ενώ οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία παραμένουν σε αδιέξοδο.

Με πληροφορίες από Reuters
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM