Ομόφωνα αθώος ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις φρεγάτες λόγω αμφιβολιών

Ομόφωνα αθώος ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά λόγω αμφιβολιών Facebook Twitter
Γιάννος Παπαντωνίου/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, αναφορικά με την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του 2003.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας. Εξαιτίας των αμφιβολιών σχετικά με την τέλεση των βασικών αδικημάτων, αποφασίστηκε ότι δεν στοιχειοθετείται και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Οι αμφιβολίες για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας, τα οποία είναι παραγεγραμμένα, οδήγησαν στην απαλλαγή λόγω έλλειψης επαρκών αποδείξεων», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Αθώοι κρίθηκαν επίσης η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, και ο φίλος του, Ανδρέας Μπάρδης. Ο δικηγόρος του κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την απόφαση δίκαιη.

Ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε κατηγορίες για ξέπλυμα ποσού ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που φερόταν να έλαβε από την εταιρεία «THALES NEDERLAND B.V.» για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του κ. Παπαντωνίου και των συγκατηγορουμένων του, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία 381 εκατομμυρίων ευρώ από τη σύμβαση, ενώ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η δωροδοκία ήταν αναπόφευκτη.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση μετά την απολογία τους, το 2018, και αποφυλακίστηκαν μετά από 17 μήνες. Μετά από πολυετείς έρευνες, παραπέμφθηκαν τελικά σε δίκη το 2021.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Απόφαση δίκαιη που διαγράφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΣΧΑ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ελλάδα / Καιρός - Μαρουσάκης: Κρύο το Μεγάλο Σάββατο, θερμές αέριες μάζες και άνοδος της θερμοκρασίας την Κυριακή

Από τη συννεφιά και τις τοπικές βροχές των τελευταίων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, έρχονται συνθήκες και θερμοκρασίες που θα θυμίσουν καλοκαίρι, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο
THE LIFO TEAM