Εκδοτικοί οίκοι και συγγραφείς μηνύουν τη Φλόριντα για τον νόμο απαγόρευσης βιβλίων

Εκδοτικοί οίκοι και συγγραφείς μηνύουν τη Φλόριντα για τον νόμο απαγόρευσης βιβλίων Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι μήνυσαν την πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ σχετικά με έναν νόμο που επιτρέπει στα σχολεία να απαγορεύουν ορισμένα βιβλία από τις βιβλιοθήκες τους.

Η αγωγή, που κατατέθηκε την Πέμπτη από εκδοτικούς οίκους όπως η Penguin Random House και η Simon & Schuster, υποστηρίζει ότι ο νόμος της Φλόριντα παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας για ελευθερία του λόγου. Η αγωγή αναφέρει αρκετά βιβλία που έχουν αφαιρεθεί από τις σχολικές βιβλιοθήκες υπό τον νόμο, συμπεριλαμβανομένων έργων των διάσημων συγγραφέων Μάγια Αγγέλου και Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Οι αξιωματούχοι της Φλόριντα απάντησαν χαρακτηρίζοντας την αγωγή «κόλπο» και αρνήθηκαν ότι η πολιτεία έχει απαγορεύσει βιβλία. «Δεν υπάρχει κανένα βιβλίο απαγορευμένο στη Φλόριντα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας της Φλόριντα, Σίντνεϊ Μπούκερ. «Υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο δεν είναι κατάλληλο για σχολεία».

Η αγωγή επικεντρώνεται σε ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Φλόριντα πέρυσι και απαιτεί από τα σχολεία να αναπτύξουν μηχανισμό για τους γονείς να εκφράζουν αντιρρήσεις για συγκεκριμένα βιβλία. Ορίζει ότι βιβλία που υπόκεινται σε αφαίρεση είναι αυτά που «απεικονίζουν ή περιγράφουν σεξουαλική συμπεριφορά» ή είναι «ακατάλληλα για το επίπεδο τάξης και την ηλικιακή ομάδα» των μαθητών.

Σύμφωνα με έκθεση του Pen America, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την ελευθερία του λόγου, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2023, η Φλόριντα κατέγραψε 3.135 απαγορεύσεις βιβλίων — το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα. Η Pen America αναφέρει ότι η πλειοψηφία των βιβλίων που αποσύρθηκαν ασχολούνται με LGBTQ+ ταυτότητες, φυλετικά θέματα και σεξουαλικές εμπειρίες.

Μεταξύ των βιβλίων που έχουν αποσυρθεί είναι το «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, «Το πιο Γαλάζιο Μάτι» της Τόνι Μόρισον, και η «Άννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι. Διάσημοι συγγραφείς όπως ο Τζον Γκριν και η Τζόντι Πικόλτ, καθώς και γονείς, έχουν επίσης προσχωρήσει στην αγωγή.

Η αγωγή επισημαίνει ότι ο νόμος επιτρέπει στα σχολεία να απαγορεύουν αυτόματα βιβλία χωρίς τη γνώμη εκπαιδευμένων επαγγελματιών, όπως δασκάλων ή ειδικών μέσων, και ότι ορισμένα σχολεία έχουν απαγορεύσει βιβλία με τη φράση «έκαναν έρωτα», χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το περιεχόμενο του βιβλίου στο σύνολό του.

Η αγωγή ζητά την τροποποίηση του νόμου και υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς αυστηρής λογοκρισίας στα σχολεία. Οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Φλόριντα, αλλά όχι τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, που είχε υποστηρίξει τον νόμο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM