Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με αίμα και η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με αίμα και η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις προκειμένου ο Νικολάς Μαδούρο να παρουσιάσει αποδείξεις για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ορκίζεται πως οι πολιτικοί του αντίπαλοί του δεν θα πάρουν «ποτέ την εξουσία».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε δύο ηγέτες πως έχουν «αίμα στα χέρια τους». «Κ. Γκονσάλες Ουρούτια, δείξτε το πρόσωπό σας, βγείτε από την κρυψώνα σας, μην είστε δειλός, κυρία Ματσάδο έχετε αίμα στα χέρια σας. Δεν θα καταλάβουν ποτέ την εξουσία. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάνε φυλακή και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη», σημείωσε κάνοντας λόγο για απόπειρα «αντεπανάστασης» σε διεθνές επίπεδο αλλά και «βίαιης» προσπάθειας αρπαγής της εξουσίας.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλα επέσεισε τη Βίβλο, σημείωσε πως έχει την «υποστήριξη του θεού». Μάλιστα για ΗΠΑ, Ευρώπη και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες, τόνισε πως «δεν θα τους αφήσουμε να σπείρουν το μίσος, τον διχασμό και τον φασισμό στη Βενεζουέλα».

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κάλεσε την Τετάρτη το βράδυ μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα X, σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Βενεζουέλα: Η  Ματσάδο καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του Μαδούρο

«Προτείναμε στο καθεστώς να αποδεχτεί δημοκρατικά την ήττα του (...) αλλά αυτό επέλεξε τον δρόμο της καταστολής, της βίας και των ψεμάτων. Επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ας κινητοποιηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αρνήθηκε «να αρχίσει διαπραγματεύσεις» για την «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Σημειώνεται πως από τη Δευτέρα, τουλάχιστον 11 πολίτες σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης νίκης του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές., σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 16 «δολοφονίες». Μέχρι τώρα η αντιπολίτευση δεν καλούσε σε διαδηλώσεις, όμως οι δηλώσεις του Μαδούρο έδειξαν πως δεν έχει καμιά πρόθεση να παραχωρήσει την εξουσία και η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE), που η αντιπολίτευση ερίζει πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο κ. Μαδούρο, 61 ετών, πολιτικός κληρονόμος του προέδρου Ούγο Τσάβες (1999-2013), επανεξελέγη για τρίτη εξαετή θητεία με το 51,2%, ή 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του έλαβε 44,2%. Το CNE, κάνοντας λόγο για πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής του, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα.

Η αντιπολίτευση αντιτείνει πως με βάση δική της καταμέτρηση, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια —ο οποίος αντικατέστησε την κυρία Ματσάδο, αφού δεν της επετράπη να είναι εκείνη υποψήφια πρόεδρος— έλαβε το 67% των ψήφων. Αρχικά, η κυρία Ματσάδο δήλωνε πως έλαβε το 73%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM