Οργή κατά του Πάπα: Εκφράστηκε υποτιμητικά για τους ΛΟΑΤΚΙ

Οργή κατά του Πάπα: Εκφράστηκε υποτιμητικά για τους ΛΟΑΤΚΙ Facebook Twitter
Getty
0

Οργή έχει ξεσπάσει κατά του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε εξαιρετικά υποτιμητική γλώσσα αναφερόμενος στους ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Όταν ρωτήθηκε στη Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων εάν πρέπει τώρα να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για την ιεροσύνη όσο παραμένουν άγαμοι, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι δεν πρέπει. Έπειτα πιστεύεται ότι συνέχισε λέγοντας στα ιταλικά ότι στην Εκκλησία «υπάρχει ήδη πάρα πολύς αέρας από frociaggine», που μεταφράζεται ως μια άκρως προσβλητική αναφορά.

«Το περιστατικό θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η στάση του απέναντι στους ομοφυλόφιλους», σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC. Αν και ήταν μια συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τα αναφερόμενα σχόλια του Πάπα μεταφέρθηκαν αρχικά στον ιστότοπο της ιταλικής ταμπλόιντ, Dagospia. Άλλα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων επιβεβαίωσαν έκτοτε τα λόγια του Πάπα επικαλούμενα πολυάριθμες πηγές.

Το σοκ από την αναφορά με τη συγκεκριμένη γλώσσα από τον Πάπα σε αυτή την ιδιωτική συνάντηση, ήταν μεγάλο, ιδιαίτερα διότι συχνά έχει μιλήσει δημόσια για σεβασμό προς τους ομοφυλόφιλους. Οι προοδευτικοί υποστηρικτές του Πάπα εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζουν ότι ενώ ελάχιστα έχουν αλλάξει στην πράξη όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στον Καθολικισμό, ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε τον τόνο της στάσης της Εκκλησίας.

Όταν ρωτήθηκε για τους ομοφυλόφιλους στην αρχή του παπισμού του, έγινε πρωτοσέλιδο απαντώντας: «Ποιος είμαι εγώ να κρίνω;». Πρόσφατα προκάλεσε έκπληξη στους Καθολικούς συντηρητικούς λέγοντας ότι οι ιερείς θα πρέπει να μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια σε ορισμένες περιπτώσεις και έχει μιλήσει συχνά για τους ομοφυλόφιλους που είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία.

Κάποιοι είχαν αρχίσει να αισθάνονται ότι έβαζε τις βάσεις για να επιτρέψει τελικά στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για την ιεροσύνη, αρκεί να παρέμεναν άγαμοι όπως οι άλλοι ιερείς. Όμως, αυτό τώρα, όχι μόνο το απέρριψε χωρίς δισταγμό στη συγκεκριμένη διάσκεψη, αλλά ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι χρησιμοποίησε υποτιμητική γλώσσα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.

Οι υπερασπιστές του ισπανόφωνου Πάπα επισημαίνουν ότι μερικές φορές κάνει λάθη στην ιταλική καθομιλουμένη και εξηγούν ότι δεν εκτίμησε το επίπεδο προσβολής που μπορεί να είχε προκαλέσει, παρόλο που μεγάλωσε σε ένα ιταλόφωνο σπίτι στην Αργεντινή. Ωστόσο, ορισμένα μέσα αναφέρουν ότι ο Πάπας είπε επίσης ότι οι ομοφυλόφιλοι θα έπρεπε να εκδιωχθούν από τις ιερατικές σχολές, είτε ενεργούσαν με βάση τις σεξουαλικές τους τάσεις είτε όχι.

Το Βατικανό δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ