Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό θα κάνει βουτιά στον Σηκουάνα στις 23 Ιουνίου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό θα κάνει βουτιά στον Σηκουάνα στις 23 Ιουνίου Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Με στόχο να αποδείξει πως τα νερά του Σηκουάνα είναι καθαρά ενόψει των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό θα κολυμπήσει στα νερά του ποταμού στις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Le Parisien.

Μαζί με την Αν Ινταλγκό αναμένεται να βουτήξουν στον Σηκουάνα ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνιές και ο νομάρχης της «Πόλης του Φωτός», Μαρκ Γκιγιώμ ενώ προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν στα νερά του Σηκουάνα θα κάνει βουτιά και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την Le Parisien το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν ο ένοικος του Ελιζέ θα κολυμπήσει στις 23 Ιουνίου μαζί με την δήμαρχο του Παρισιού στον εμβληματικό ποταμό της γαλλικής πρωτεύουσας, ώστε να αποδείξουν πως ο Σηκουάνας έχει καθαρά νερά και είναι κατάλληλος για τους αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και το κολυμβητικό μέρος του τριάθλου στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων τον προσεχή Ιούλιο.

Πάντως, πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου δήλωσε πως «Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες» αν και ακόμα είναι νωρίς για να οριστεί ακριβής ημερομηνία. Από την πλευρά της η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είχε, ήδη, ανακοινώσει από τον περασμένο Ιανουάριο την επιθυμία της να βουτήξει στον Σηκουάνα, ώστε να πείσει το κοινό πως «Ο Σηκουάνας είναι ένας ποταμός τον οποίο φροντίζουμε».

Αν και η Le Parisien υπενθυμίζει πως η κολύμβηση τα νερά του Σηκουάνα μέχρι σήμερα απαγορεύεται από τις Αρχές της περιφέρειας του Παρισιού, τον Φεβρουάριο στα εγκαίνια του Ολυμπιακού Χωριού ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί πως θα βουτήξει στον ποταμό, «έναν ποταμό που θα έχει αλλάξει πρόσωπο και χρήση την επόμενη μέρα».

Η γαλλική κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές έχουν διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ για το φιλόδοξο σχέδιο καθαρισμού του Σηκουάνα

Το 1990 ο δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ είχε υποσχεθεί πως θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα ενώπιον αυτοπτών μαρτύρων. Όμως, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Από το 2016 η κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές έχουν διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ για να γίνουν τα νερά του Σηκουάνα και του παραπόταμου του Μάρνη κατάλληλα για κολύμβηση. Στο σημείο που εκβάλλει ο Μάρνης στον Σηκουάνα σχεδιάζεται να διεξαχθούν τον Ιούλιο οι αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας και το κολυμβητικό μέρος του τριάθλου. Τον Ιούλιο του 2023 η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είχε δηλώσει πως το καλοκαίρι του 2025 θα έχουν δοθεί στο κοινό τρια σημεία στον Σηκουάνα κατάλληλα για κολύμβηση. Στο Μπερσί, στο Γκρενέλ και στην περιοχή μεταξύ του Ιλ Σεν Λουί και του Μαραί.

Στις 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στα νερά του Σηκουάνα από τον ανεξάρτητο οργανισμό «Surfrider Foundation Europe» και βρέθηκαν συγκεντρώσεις του μικροβίου E.coli σε ανησυχητικά επίπεδα, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που γεμίζουν το ποτάμι με λάσπη. Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli (E.coli) είναι ένα βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών και κάποιοι τύποι του παράγουν τοξίνες και είναι νοσογόνοι για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ανεξάρτητου οργανισμού Surfrider Foundation Europe, που διεξήχθησαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2024, στα 14 δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στην τοξωτή γέφυρα Alexandre III, το σημείο εκκίνησης για τους κολυμβητικούς αγώνες, τα 13 εξ αυτών υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας για E.coli και εντερόκοκκο, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Ένωσης Κολύμβησης και Τριάθλου.

Από την πλευρά τους οι γαλλικές Αρχές υποστηρίζουν πως όταν ολοκληρωθεί το έργο της λεκάνης αποθήκευσης βρόχινου νερού, που βρίσκεται πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Austerlitz, στο Παρίσι, θα περιοριστεί η μόλυνση του Σηκουάνα από το νερό της βροχής. Η εγκατάσταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα. Θα έχει χωρητικότητα 50.000 m², που ισοδυναμεί με 20 ολυμπιακές πισίνες. Αυτή η υποδομή εικάζεται πως θα μπορούσε να αποτρέψει τη διαρροή λυμάτων στον Σηκουάνα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Με πληροφορίες από Le Parisien

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Στη μεγάλη οθόνη η ζωή του «βασιλιά της μόδας»

Πολιτισμός / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η ζωή του «βασιλιά της μόδας» μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η φιλόδοξη παραγωγή θα εστιάσει μόνο στην επαγγελματική πορεία του σχεδιαστή στις πασαρέλες και το κόκκινο χαλί ή αν θα συμπεριλάβει και την προσωπική του ζωή
LIFO NEWSROOM
Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τρίερ, Στίβεν Κινγκ και Ανιές Βαρντά από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία του δημιουργού του «Worst Person in the World», ακόμα μια διασκευή Στίβεν Κινγκ, το φεμινιστικό «Vagabond» της γιαγιάς της νουβέλ βαγκ και η επιστροφή του «Toy Story» με αφορμή την 30η επέτειο από την πρεμιέρα του ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανατροπή στον κινηματογράφο: Η OpenAI παράγει ταινία με AI και κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Πολιτισμός / Ανατροπή στον κινηματογράφο; Η OpenAI παράγει ταινία με κόστος κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια

Η OpenAI φέρνει την επανάσταση στον κινηματογράφο με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που δημιουργείται κυρίως με τεχνητή νοημοσύνη - Το “Critterz” υπόσχεται να αλλάξει το Χόλιγουντ για πάντα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και φθηνότερο κόστος παραγωγής
LIFO NEWSROOM