Η Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και ο παραδοσιακός «ρουκετοπόλεμος»

Η Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και ο παραδοσιακός «ρουκετοπόλεμος» Facebook Twitter
«Ρουκετοπόλεμος» στον Βροντάδο, φωτ.: Πολίτης Χίου
0

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοικοι στον Βρουντάδο της Χίου γιόρτασαν την Ανάσταση με τον γνωστό «ρουκετοπόλεμο». 

Λίγο πιο μετριασμένο τη φετινή Ανάσταση, το γνωστό έθιμο του «ρουκετοπόλεμου», έγινε στον Βροντάδο της Χίου χαρίζοντας εντυπωσιακές εικόνες.  Ο αυτοπεριορισμός των κατοίκων λειτούργησε χωρίς όμως να χαθεί το παραδοσιακό έθιμο που κάνει τη νύχτα μέρα. 

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8μ.μ. του Σαββάτου με τα συνεργεία να στήνουν τις ρουκέτες και να πραγματοποιούν δοκιμαστικές ρίψεις προς τα καμπαναριά των άλλων εκκλησιών ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία ρουκέτα δεν θα χτυπήσει κάποιο σπίτι. 

Όταν το ρολόι έδειξε 11 μ.μ. ξεκίνησαν οι πρώτες ρίψεις ενώ στις 12 π.μ. ρουκέτες και πυροτεχνήματα σήμαναν την Ανάσταση στον Βροντάδο. 

Για την ασφάλεια όσων θέλησαν να προσέλθουν στις εκκλησίες, ο «ρουκετοπόλεμος» σταμάτησε για λίγο στις 10.45 μ.μ. και έπειτα λίγα λεπτά μετά τις 12 π.μ. 

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, εθελοντές και ο δήμος Χίου πήγαν να μαζέψουν τα απομεινάρια του «ρουκετοπόλεμου» από τις αυλές των σπιτιών. 

Σημειώνεται ότι φέτος τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα με τον δήμο της Χίου να μοιράζει πυροσβεστήρες αλλά και να τοποθετεί βρύσες γύρω από τις εκκλησίες. Το ραντεβού της πασχαλινής παραδοσιακής «μάχης» ανανεώνεται για το Πάσχα του 2025. 

Με πληροφορίες από Πολίτης Χίος 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας ανοιχτά για όσα πολλές φορές μένουν στο περιθώριο ή αμφισβητούνται

Ελλάδα / The Upfront Initiative 2025: Καλεσμένοι-έκπληξη και δεκάδες προσωπικότητες στο φετινό συνέδριο

Περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των media, του ακτιβισμού και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν ανοιχτά θέματα που αφορούν την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στους χώρους εργασίας αλλά και στην καθημερινή ζωή.
LIFO NEWSROOM
Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο

Ελλάδα / Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο

Αρκετοί εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλες παρενέργειες, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών
LIFO NEWSROOM
Μετς: Βίντεο από την στιγμή που ΙΧ στο οποίο βρέθηκε σορός άνδρα τυλίγεται στις φλόγες

Ελλάδα / Μετς: Βίντεο από την στιγμή που το αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκε σορός άνδρα τυλίγεται στις φλόγες

ο όχημα, το οποίο έφερε ξένες πινακίδες, φέρεται να ήταν σταθμευμένο για αρκετό καιρό στο σημείο, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής
LIFO NEWSROOM