Η Χαμάς απέρριψε τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς απέρριψε τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέρριψε την τελευταία ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόταση τέθηκε στις συνομιλίες του Καΐρου, όπως ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της Χαμάς, ο Άλι Μπαράκα, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Νωρίτερα, άλλος αξιωματούχος είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας έκρινε σήμερα ότι είναι "η κατάλληλη στιγμή" για την επίτευξη εκεχειρίας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. "Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα για να φέρουμε πίσω τους ομήρους πριν επιστρέψουμε στη μάχη. Είμαστε στην κατάλληλη στιγμή" για να το πράξουμε, δήλωσε ο Γιόαβ Γκάλαντ ενώπιον των νεοσυλλέκτων.

Νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, των οποίων αξιωματούχοι συνάντησαν την Κυριακή στο Κάιρο διαμεσολαβητές της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ. Το φιλοκυβερνητικό αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, επικαλούμενο υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή, έκανε λόγο για "σημαντική πρόοδο", όμως πηγές των δύο εμπόλεμων πλευρών δήλωσαν ότι είναι σαφώς πιο επιφυλακτικές σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γιόαβ Γκάλαντ, το Ισραήλ βρίσκεται "σε θέση ισχύος" για να διαπραγματευτεί μετά το σφυροκόπημα επί έξι μήνες της Λωρίδας της Γάζας και την καταστροφή μεγάλου μέρους του οπλοστασίου και των δυνάμεων της Χαμάς. "Οι επιχειρησιακές συνθήκες που δημιούργησε ο ισραηλινός στρατός ασκώντας συνεχή πίεση επί της Χαμάς και η θέση ισχύος στην οποία βρισκόμαστε μετά την εκστρατεία αυτή, μάς προσφέρουν ευελιξία και ελευθερία δράσης", δήλωσε.

Ο Γκάλαντ είχε προειδοποιήσει επίσης την Κυριακή πως παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τις μάχιμες στρατιωτικές του δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και από την περιοχή της Χαν Γιούνις όπου δηλώνει ότι εκπλήρωσε τους στρατιωτικούς του στόχους, προετοιμάζεται για επίθεση στην πόλη της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Γαζαίοι.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς που εισχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.170 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει ισραηλινών επίσημων στοιχείων. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν και 129 παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, από τους οποίους 34 είναι νεκροί σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και εξαπέλυσε επίθεση, η οποία μετρά ήδη 33.207 νεκρούς, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM