Στη Νάξο η ίδρυση του «Κέντρου μελέτης κυκλαδικού πολιτισμού»

Στη Νάξο η ίδρυση του «Κέντρου μελέτης κυκλαδικού πολιτισμού» Facebook Twitter
Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού
0

Στη Νάξο θα ιδρυθεί το κέντρο μελέτης του κυκλαδικού πολιτισμού ως προσάρτημα του ομώνυμου μουσείου, με την ολοκλήρωση του έργου να τοποθετείται στο 2026.

Το ζήτημα της προέλευσης και της αυθεντικότητας των κυκλαδικών τέχνεργων θα απασχολήσει ιδιαίτερα το κέντρο μελέτης κυκλαδικού πολιτισμού, καθώς απασχολεί ήδη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα μουσεία όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού το κέντρο μελέτης θα περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία κεντρικού αναλυτικού εργαστηρίου μελέτης και συντήρησης αρχαιοτήτων.
  • Βιβλιοθήκη εξειδικευμένη στον Κυκλαδικό Πολιτισμό.
  • Ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία θα καταχωρούνται τα τέχνεργα του Κυκλαδικού Πολιτισμού με πλήρη καταγραφή της ταυτότητάς τους: Μουσείο ή Συλλογή που ανήκουν, προέλευση, αρχαιολογική τεκμηρίωση εμπλουτισμένη από τα πορίσματα των επιμέρους φυσικοχημικών αναλύσεων που θα πραγματοποιούνται στα εργαστήρια του Κέντρου ή και αλλού.

Το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει -σε πρώτη φάση- χρηματοδότηση ύψους 400.000 από εθνικούς πόρους για τον εξοπλισμό του Κέντρου με τις απαραίτητες ηλεκτρονικές και ψηφιακές υποδομές του εργαστηρίου. Θα απασχολούνται αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, χημικοί, επιστήμονες πληροφορικής και κάθε άλλη ειδικότητα που κρίνεται αναγκαία.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από την πλευρά της, δήλωσε ότι «ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός τέχνεργων του κυκλαδικού πολιτισμού, που έχουν προέλθει από τις συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες των Εφορειών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, τους δύο τελευταίους αιώνες, διαθέτουν πλήρη τεκμηρίωση της προέλευσής του. Τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονται στα τοπικά μουσεία των νησιών των Κυκλάδων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και -κατά κύριο λόγο- στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού της Νάξου. Τα ευρήματα αποτελούν τα συγκριτικά δείγματα για την άντληση στοιχείων, που θα συμβάλλουν στην διεξαγωγή των πλέον αξιόπιστων αναλύσεων».

Η Λίνα Μενδώνη συμπλήρωσε πως «τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις τεχνολογικές αναλύσεις θα αξιοποιηθούν ως βάση για συγκριτικές μελέτες με τα πορίσματα αντίστοιχων αναλύσεων τέχνεργων του κυκλαδικού πολιτισμού, που στερούνται ταυτότητας προέλευσης και βρίσκονται σε Μουσεία και Συλλογές και είτε έχουν κατασχεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε έχουν επαναπατριστεί τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πιστοποίηση και τεκμηρίωση ή μη της γνησιότητάς τους, ενώ θα εμπλουτίσει τα δεδομένα για την ακριβή τους προέλευση. Το κέντρο θα συγκροτηθεί άμεσα και οι πρώτες δράσεις του, όπως η ψηφιακή βάση δεδομένων, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το β΄ εξάμηνο του 2024».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM