LIVE!

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Φεβρουάριο

Σύνοδος Κορυφής: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, εν όψει της βελγικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την πραγματοποίηση της συνόδου κορυφής είχε προαναγγείλει προ ημερών ο Σαρλ Μισέλ.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να έχει ως βασικό θέμα στην ατζέντα το πακέτο οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας. Πρόκειται για πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ που θα δοθεί στην Ουκρανία μέσα στην επόμενη τετραετία, με τα 26 από τα 27 κράτη-μέλη να έχουν ήδη συμφωνήσει, αλλά την Ουγγαρία να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες

Σύνοδος Κορυφής: Το θέμα της Ουκρανίας 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσει σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανάγκη η Ουκρανία, παρόλο που αποφάσισε την Πέμπτη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα.

Κατά της βοήθειας άσκησε βέτο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών πάντως ήταν μια σημαντική στιγμή και μια εντυπωσιακή ανατροπή για μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο ηγέτης της Ουγγαρίας αποφάσισε να μην ασκήσει βέτο στις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά στη συνέχεια μπλόκαρε το πακέτο βοήθειας.

Οι αποφάσεις απαιτούσαν ομοφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ. Παρόλα αυτά, ο Μισέλ, ο οποίος προήδρευε της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και την ήπειρό μας». Το οικονομικό πακέτο δεν μπόρεσε να εγκριθεί αφού ο Όρμπαν άσκησε βέτο τόσο στα επιπλέον χρήματα όσο και στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Μετά από δύο δεκαετίες, η παραδοσιακή συναίνεση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή φαίνεται να καταρρέει με τους Αμερικανούς να είναι πιο διχασμένοι και επιφυλακτικοί από πριν
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Ο νέος ηγέτης του Ιράν και το τηλεφώνημα Τραμπ-Νετανιάχου

Νέες επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο - Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως έχουν τον «πλήρη έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ - Συντρίμμια σκότωσαν 11χρονη στο Κουβέιτ - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM
Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM