Εμβόλια κατά του κορωνοϊού αξίας 4 δισ. ευρώ κατέστρεψαν οι χώρες της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ κατέστρεψαν εμβόλια κατά του κορονοϊού αξίας 4 δισ. ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που αγοράστηκαν από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο που η πανδημία ήταν στην κορύφωσή της, έχουν καταστραφεί έκτοτε, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Politico. 

To κόστος για τους φορολογούμενους από την καταστροφή των 215 εκατ. δόσεις των εμβολίων του κορωνοϊού ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ έχουν παραλάβει συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλές από αυτές βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Υπολογισμοί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία πέταξε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο και ακολουθεί η Γερμανία, η οποία πέταξε επίσης τον μεγαλύτερο ακατέργαστο όγκο εμβολίων.

Εάν αυτό το μέσο ποσοστό απόρριψης προβάλλεται στην υπόλοιπη ΕΕ, θα αντιστοιχούσε σε περισσότερα από 312 εκατομμύρια καταστραφέντα εμβόλια.

Τα εμβόλια θα συνεχίζουν να έρχονται μέχρι τουλάχιστον το 2027

Οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε αριθμούς από 19 ευρωπαϊκές χώρες - 15 από τις οποίες παρείχαν στοιχεία και τέσσερις στις οποίες υπήρχε ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ. Ορισμένα στοιχεία χρονολογούνται μόλις αυτόν τον μήνα, ενώ τα παλαιότερα προέρχονται από τον Δεκέμβριο του 2022. Το γεγονός ότι έχει περάσει τόσος καιρό δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος απ΄αυτόν που δίδεται στο δημοσίευμα. 

Πολλά αγοράστηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τον περιορισμένο αριθμό δόσεων. Κατά τη διάρκεια εκείνης της φρενήρους περιόδου που η Ένωση σύναψε τη μεγαλύτερη σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και την BioNTech.

Εν τω μεταξύ, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να έρχονται, με την αναθεωρημένη σύμβαση με την Pfizer να δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες στην αγορά εμβολίων τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ Β' ΓΑΖΑ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Ο βασιλιάς της Ιορδανίας μίλησε για τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα - «Έχουν επιλέξει την αδράνεια»

«Αν το διεθνές δίκαιο μπορεί να αγνοείται επί δεκαετίες, τι αξία έχει;», διερωτήθηκε, χαρακτηριστικά, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β', από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
Ερντογάν στον ΟΗΕ: Οι «πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου» στοχοποιούν οικογένειες και παιδιά

Διεθνή / Ερντογάν στον ΟΗΕ: Οι «πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου» στοχοποιούν οικογένειες και παιδιά

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις «παγκόσμιες πολιτικές ουδετεροποίησης του φύλου», μία εβδομάδα μετά τις εκτεταμένες εφόδους και συλλήψεις με στόχο ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις στην Τουρκία.
THE LIFO TEAM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Ο Μαμντάνι απαντά στην επίθεση Νετανιάχου: «Είναι ο αρχιτέκτονας μιας φρικτής γενοκτονίας»

Λίγο πριν από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαπέλυσε δημόσια επίθεση στον δήμαρχο της πόλης, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του Μαμντάνι ότι θα ζητούσε από την αστυνομία να τον συλλάβει
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τραμπ: Μετά την απειλή ότι θα «εξολοθρεύσει» το Ιράν, είπε πως Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν μια «πολύ καλή συνάντηση»

Όσα είπε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ιρανό πρόεδρο, Μασούντ Πεζεσκιάν
THE LIFO TEAM