Βρέθηκε ρωμαϊκό σανδάλι 2.000 ετών στην Ισπανία

Αρχαιολόγος Facebook Twitter
Φωτ.: ESPERANZA MARTÍN
0

Ένα ρωμαϊκό σανδάλι, το οποίο χρονολογείται περί των 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο Lucus Asturum (το σημερινό Lugo de Llanera) στις Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία.

Μια ομάδα με επικεφαλής την αρχαιολόγο Εσπεράντζα Μαρτίν ανακάλυψε το 2021 ένα μεγάλο σπίτι με κεντρική αυλή και πηγάδι. Φέτος το καλοκαίρι συνεχίστηκαν οι ανασκαφές στην περιοχή και οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να κατέβουν στον πυθμένα του πηγαδιού χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τροχαλίας για να μην καταστραφούν τα ευρήματα. Εκεί εντόπισαν το ρωμαϊκό σανδάλι.

Μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου αιώνα μ.Χ., η ρωμαϊκή πόλη Lucus Asturum χρησίμευε ως κόμβος επικοινωνίας και διοικητικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Στο εσωτερικό του πηγαδιού, ανάμεσα σε πολλά άλλα ευρήματα των ρωμαϊκών χρόνων, βρήκαν ένα σανδάλι που χάθηκε από έναν άνδρα που κατά πάσα πιθανότητα προσπάθησε να καθαρίσει το πηγάδι πριν από 2.000 χρόνια. Παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται για κάποιο φαινομενικά σπάνιο εύρημα, ωστόσο πρόκειται για ένα unicum, δηλαδή ένα αρχαιολογικό αντικείμενο που δεν υπάρχει όμοιό του, επειδή είναι διακοσμημένο με κύκλους, οβάλ σχήματα και άλλες φιγούρες. Στην Ισπανία δεν υπάρχουν περισσότερα από 20 ρωμαϊκά σανδάλια, που διασώζονται και αυτό είναι το μόνο που είναι διακοσμημένο.

Το σανδάλι διατηρήθηκε λόγω λάσπης 

Ο λόγος για τον οποίο το σανδάλι διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση είναι η λάσπη στον πυθμένα του πηγαδιού. Η λάσπη δημιουργεί ένα αναερόβιο σύστημα που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

«Όσα βρήκαμε, λόγω της ανοξίας (έλλειψη οξυγόνου) που δημιουργείται από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση», είπε η αρχαιολόγος Εσπεράντζα Μάρτιν. «Οι ιλύες (λυματολάσπη) έχουν δημιουργήσει ένα αναερόβιο περιβάλλον, οπότε τα οργανικά υλικά έχουν διατηρηθεί τέλεια».

Σε βάθος περίπου τριών μέτρων, οι ειδικοί εξήγαγαν, μεταξύ άλλων, μέρος του ξύλινου καλύμματος του πηγαδιού, ένα δάπεδο με πλακάκια, διάφορα βάζα, σπόρους, κάστανα, κουκουνάρια, υπολείμματα οικόσιτης και άγριας πανίδας, ένα καζάνι από μπρούντζο, ένα μικρό μεταλλικό δαχτυλίδι και το σανδάλι.

«Είναι σχεδόν πλήρες και διατηρεί τις εγκοπές στην περιοχή του άνω μέρους του ποδιού. Είναι περισσότερο από πιθανό να χάθηκε από κάποιον που μπήκε να καθαρίσει το πηγάδι, και πιάστηκε στη λάσπη. Πρόκειται για ένα μοναδικό αντικείμενο καθώς είναι διακοσμημένο» πρόσθεσε η αρχαιολόγος για το σανδάλι. 

Με πληροφορίες από arkeonews.net

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM
Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Πολιτισμός / Η Ρέινορ Γουιν απαντά στις κατηγορίες ότι επινόησε την ιστορία του best seller της

Η Ρέινορ Γουιν υπερασπίζεται τα απομνημονεύματά της, δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα και καταγγέλλει «παραπλανητική και άδικη» δημοσίευση από την Observer – Η φιλανθρωπική οργάνωση PSPA τερμάτισε τη συνεργασία της
LIFO NEWSROOM
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM