Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν το κοινό ανακοινωθέν για το μεταναστευτικό

μεταναστευτικο: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα ακολούθησαν σκληρή γραμμή ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, αντιτάχθηκαν στη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, την οποία ωστόσο δεν μπορούν να μπλοκάρουν, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, για τη διαχείριση κρίσεων. Εξέφρασαν όμως τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για το μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο. Μια κίνηση κυρίως συμβολική, αλλά που αφήνει να αιωρείται η αίσθηση της διχόνοιας.

«Αν λοιπόν έχεις υποστεί νομικό βιασμό, αν έχεις εξαναγκαστεί να δεχτείς κάτι που δεν σου αρέσει, τότε πώς μπορεί να φτάσεις σε συμβιβασμό και συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε: «Υπό τις διαταγές του Βερολίνου, οι Βρυξέλλες άρχισαν πάλι να εφαρμόζουν το σχέδιό τους, με την υποστήριξη του κόμματος του Ντ. Τουσκ, που συνίσταται στην υποδοχή παράνομων μεταναστών και στην επιβολή δρακόντειων ποινών για τις χώρες που δε θέλουν να τους δεχτούν. Η Πολωνία το απορρίπτει αυτό κατηγορηματικά πρώτα απ’ όλα για λόγους ασφάλειας της χώρας μας».

Μάλιστα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η Βαρσοβία απέρριψε ένα κοινό ανακοινωθέν για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Γρανάδα. Μετά την εξέλιξη αυτή μια κοινή ανακοίνωση θα αφορά μόνο το άλλο αντικείμενο των συνομιλιών της συνόδου, τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Ως ένας υπεύθυνος πολιτικός, απορρίπτω ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής σχετικά με τη μετανάστευση», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο X. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα εκδώσει ξεχωριστή ανακοίνωση για το μεταναστευτικό.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΕ

Θέση για το μεταναστευτικό πήρε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΕ για την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, ενώ ζήτησε περισσότερα κονδύλια για τη στήριξη χωρών με προϋπόθεση την συνεργασία τους. «Η Ελλάδα ζήτησε 2,5 δισ. ευρώ για στήριξη χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ωστόσο απέχουμε από συμφωνίες», είπε και συμπλήρωσε πως «λέμε όχι σε αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και ναι σε πρόσθετες επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό: Η Ευρώπη να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στους παράνομους διακινητές ανθρώπων

Η διαδικασία μέσω της οποίας οι χώρες μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αξιοκρατική», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Γρανάδα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν υπάρχουν «παρακαμπτήριες» σχετικά με αυτή τη διαδικασία ένταξης και ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στους παράνομους διακινητές ανθρώπων.

Για τη σπουδαιότητα μιας συνολικής λύσης για το μεταναστευτικό μίλησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα μιας συνολικής λύσης για το μεταναστευτικό, η οποία εξάλλου δεν απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των 27: «Η συμφωνία δε χρειάζεται την ομόφωνη γνώμη των 27. Σύμφωνα με τις συνθήκες, με την πλειοψηφία- και έχουμε μια ενισχυμένη πλειοψηφία πια στα χέρια μας- μπορούμε να προχωρήσουμε».

Μελόνι: Πρέπει να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι «η Ιταλία ψήφισε υπέρ του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου διότι, πολύ απλά, οι νέοι κανόνες είναι καλύτεροι από τους προηγούμενους. Αλλά η προτεραιότητά μας δεν είναι αυτή. Όσο μιλάμε για το πώς πρέπει να ανακατανεμηθούν οι άνθρωποι αυτοί στο εσωτερικό της ΕΕ προκαλούμε αύξηση των ροών. Κυρίως όμως εμείς πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι θα λύσει το πρόβλημα που έχει σπίτι του, φορτώνοντάς το σε κάποιον άλλον».

Η Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε και στη στάση που κράτησαν Ουγγαρία και Πολωνία, επισημαίνοντας πως «η αρνητική στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας ως προς το Σύμφωνο, θεωρώ ότι οφείλεται στη διαφορετική γεωγραφική θέση των χωρών αυτών, όχι στην ιταλική στρατηγική. Και οι χώρες αυτές συμφωνούν στο ότι πρέπει να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση. Κατανοώ τη θέση τους και δεν πιστεύω ότι ζημιώνει τη δουλειά που κάνουμε».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM