Μεξικό: Λείψανα τουλάχιστον 13 ανθρώπων μέσα σε καταψύκτες

Μεξικό: Λείψανα τουλάχιστον 13 ανθρώπων μέσα σε ψυγεία	Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / EPA
0

Λείψανα τουλάχιστον 13 πτωμάτων βρέθηκαν μέσα σε καταψύκτες στο Μεξικό.

Συγκεκριμένα, τα λείψανα βρέθηκαν μέσα σε μαύρες πλαστικές σακούλες προχθές Κυριακή στην Πόσα Ρίκα, κοντά στη Βερακρούς. Πρόκειται για περιοχή στην οποία σημειώνεται σκληρή δοκιμασία από τη βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά. Να σημειωθεί πως το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, οι αρχές καταμέτρησαν τουλάχιστον 400 δολοφονίες στην πολιτεία, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα εν λόγω λείψανα στο εσωτερικό ακινήτου όπου κρατούνταν τρεις απαχθέντες, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκαν κι άλλα, σε διαφορετικά κτίρια. «Συνελήφθησαν έξι πρόσωπα» τα οποία «πιθανόν συνδέονται με τα γεγονότα», διευκρίνισε η εισαγγελέας της πολιτείας Βερακρούς σε λακωνική δήλωσή της στον Τύπο.

Η Βερακρούς είναι μέρος των οδών που χρησιμοποιούν τα καρτέλ για να μεταφέρουν ναρκωτικά στην αγορά των ΗΠΑ. Σαρώνεται από κύμα βίας από τα χρόνια του 2010, με τραυματικά επεισόδια που έχουν μείνει χαραγμένα στις μνήμες. Τον Σεπτέμβριο του 2011, για παράδειγμα, 35 πτώματα πετάχτηκαν σε δημόσιο δρόμο μέρα μεσημέρι στην Μπόκα ντελ Ρίο, νότια της πόλης Βερακρούς.

Ο πρώην κυβερνήτης της Βερακρούς Χαβιέρ Δουάρτε (2010-2016) καταδικάστηκε το 2018 να εκτίσει εννιά χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία.

Στο Μεξικό έχουν καταγραφτεί πάνω από 400.000 δολοφονίες μετά το 2006, ενώ πάνω από 110.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί από τα χρόνια του 1960. Τα περισσότερα από τα εγκλήματα αυτά οι αρχές τα αποδίδουν σε πολέμους μεταξύ συμμοριών ή σε αντίποινα των καρτέλ για ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας.

Η βία απογειώθηκε το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον «πόλεμο» κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας. Ο νυν πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει πει πως θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει τις ριζικές αιτίες της εγκληματικότητας, ιδίως τη φτώχεια και την έλλειψη προοπτικών για τους νέους. Και αυτός όμως επικρίνεται διότι βασίζεται σε υπερβολικό βαθμό στον στρατό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM