Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία;

Newskilling: Ανταγωνισμός ή συμπόρευση των εργασιακών ρόλων με την τεχνολογία; Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι senior consultant στην εταιρεία The Flow Partners.
0

ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΧΕΩΣ μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας τόσο λόγω των βραχύτερων οικονομικών κύκλων όσο και της αλλαγής της τεχνολογίας δεν αρκεί πλέον η στρατηγική του upskilling ή reskilling για να διατηρήσει ανταγωνιστικό το δυναμικό μιας επιχείρησης. Το μέλλον της εργασίας στηρίζεται στη λογική του newskilling, δηλαδή στην ανακάλυψη από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες νέων ρόλων, οι οποίοι θα συνδυάζουν νέες γνώσεις και οριζόντιες δεξιότητες. Βιώνουμε μια νέα βιομηχανική επανάσταση, αυτή του web 4.0, και είναι απαραίτητο να την κατανοήσουμε ως τέτοια και να δημιουργήσουμε αποδοτικούς εργαζόμενους που θα αποδίδουν με βάση τις δυνάμεις και τα ενδιαφέροντά τους αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και άλλα τεχνολογικά εργαλεία συνεχίζουν να αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας, είναι σημαντικό για τα άτομα να βρουν το δικό τους προσωπικό «sweet spot» και να προσφέρουν κάτι μοναδικό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μια μηχανή. Αυτό απαιτεί μια βαθιά κατανόηση των δυνατοτήτων, των ενδιαφερόντων και των αναγκών του οργανισμού.

Η έννοια του newskilling περιλαμβάνει τον συνδυασμό soft skills με τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας κάτι μοναδικό και διαφορετικό απ’ ό,τι ένας παραδοσιακός εργαζόμενος. Οι οριζόντιες δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η λογική, η επίλυση προβλημάτων, η περιέργεια και η προσαρμοστικότητα, γίνονται όλο και πιο πολύτιμες σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας. Τέτοιες δεξιότητες δεν μπορούν να αναπαραχθούν από μια μηχανή και τα άτομα που τις κατέχουν μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους μοναδικούς ρόλους εργασίας, δίνοντας έναν μοναδικό συνδυασμό δύναμης σε κάθε οργανισμό. 

Η έννοια του newskilling περιλαμβάνει τον συνδυασμό soft skills με τεχνικές ικανότητες, προσφέροντας κάτι μοναδικό και διαφορετικό απ’ ό,τι ένας παραδοσιακός εργαζόμενος. 

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα newskilling στην πράξη είναι ο ρόλος ενός συμβούλου ηθικής και δεοντολογίας AI (AI Ethics Consultant). Πρόκειται για έναν εντελώς νέο εργασιακό ρόλο που απαιτεί έναν μοναδικό συνδυασμό δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων νομικών γνώσεων, γνώσεων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, και τεχνικής γνώσης κατανόησης της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ομαδικότητα και η συνεργασία αλλά και η κριτική σκέψη είναι απαραίτητες γι’ αυτόν τον ρόλο. Οι σύμβουλοι ηθικής και δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να μπορούν να συνεργάζονται με διάφορα τμήματα και ομάδες για να διασφαλίσουν ότι οι ηθικοί προβληματισμοί ενσωματώνονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Ένας σύμβουλος ηθικής και δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση τού ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι ηθική και ευθυγραμμισμένη με τους νομικούς και κοινωνικούς κανόνες – ένας εντελώς νέος ρόλος με έναν πρωτοφανή συνδυασμό γνώσεων για τα σημερινά δεδομένα, απαραίτητος για τη στρατηγική της ανάπτυξης προϊόντων μιας tech εταιρείας. Ο ρόλος αυτός συναντάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Απόδειξη ίσως για την αναγκαιότητα του newskilling και την υιοθέτησή του από τις επιχειρήσεις είναι η εκρηκτική αύξηση των freelancers. Οι τελευταίοι δεν βρίσκουν πλέον έμπνευση αλλά ούτε και λόγο ύπαρξης μέσα σε παραδοσιακά σχεδιασμένους ρόλους εργασίας και δημιουργούν μια δική τους γκάμα υπηρεσιών, τις περισσότερες φορές υψηλότερης αξίας από τους παραδοσιακούς ρόλους εργασίας που κατείχαν. Αποχωρούν και γίνονται freelancers επειδή η επιχείρηση δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί αντανακλαστικά στην εξέλιξη του ρόλου τους. 

Με το newskilling οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα και να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις των τεχνολογικών αλλαγών. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να βρουν μια καλύτερη αντιστοιχία με τις δεξιότητες και τις απαιτήσεις της Generation Z που διαθέτει μοναδικούς συνδυασμούς δεξιοτήτων και γνώσεων. 

Πώς μπορεί να επιτύχει μια εταιρεία το newskilling; Η εμπειρία μας καταρχάς αναδεικνύει τη χρήση του service design και την εστίαση στη λογική της περσόνας κάθε ρόλου και όχι των requirements. Ποια είναι η καθημερινότητα του ρόλου, ποιες οι προκλήσεις, ποιο το context, ποιες οι συνεργασίες και ποια τα συναισθήματα που οφείλει κάποιος να διαχειριστεί σε έναν συγκεκριμένο ρόλο; Τι είναι χρήσιμο να κάνει και τι όχι ώστε να μην επαναλαμβάνει εργασίες για τις οποίες φροντίζει πλέον η τεχνολογία; Ποια είναι τα τελικά deliverables που απαιτούνται, πού θα συμβάλει ο άνθρωπος και πού η τεχνολογία; Παράλληλα, είναι κρίσιμο να πλαισιώσει τις ειδικές παραμέτρους του ρόλου με τις κομβικές οριζόντιες δεξιότητες και συμπεριφορές που θα ενισχύσουν την επικοινωνιακή ευελιξία και επίδειξη ενσυναίσθησης των στελεχών. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με συστηματικά προγράμματα ανάπτυξης με έμφαση στο empathic leadership, στο reverse mentoring, καθώς και με personal coaching sessions.

Συμπερασματικά, το newskilling είναι το μέλλον της εργασίας. Είναι μια νοοτροπία που αγκαλιάζει τη δυνατότητα των ατόμων να δημιουργήσουν τους δικούς τους μοναδικούς ρόλους σε οργανισμούς, ενώ οι τελευταίοι επωφελούνται σε επίπεδο καινοτομίας, δέσμευσης και ταχύτητας. Αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία, τις τεχνικές γνώσεις και τις οριζόντιες δεξιότητές τους, οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που συμβάλλουν στην αυτοπραγμάτωσή τους και ωφελούν τον οργανισμό στον οποίο δουλεύουν. Η προσέγγιση του newskilling απαιτεί μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης, καινοτομίας και προσαρμοστικότητας, στο πλαίσιο της οποίας τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της σταδιοδρομίας τους και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Οι εταιρείες που ασπάζονται και εφαρμόζουν τη λογική ενός προγράμματος newskilling θα είναι σε θέση να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας και στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To χάος που λέγεται Αθήνα έχει μέχρι το 2030 για να αλλάξει

H κατάσταση των πραγμάτων / To χάος που λέγεται Αθήνα έχει μέχρι το 2030 για να αλλάξει

Είναι η «κυκλική Αθήνα» το επόμενο μεγάλο project; Η πόλη που φλέγεται από τους καύσωνες έχει πλέον διορία μέχρι το 2030 για να γίνει κλιματικά ουδέτερη. Η αρχιτέκτων μηχανικός Μαργαρίτα Καραβασίλη και πρώτη γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος μιλά για την απόσταση που χωρίζει τις πολιτικές εξαγγελίες από τον κάδο της γειτονιάς μας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα «αστείο κορίτσι» στη LiFO

Lifo Videos / Ένα αστείο κορίτσι στη LiFO

Από την Κυψέλη των αντιθέσεων μέχρι τα viral βίντεο, η Δήμητρα Δερζέκου μιμείται τους ρόλους της Αλίκης Βουγιουκλάκη και χρησιμοποιεί τη νοσταλγία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου για να μιλήσει, με χιούμορ και οξυδέρκεια, για τη ζωή σήμερα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
«Όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στέλνει πόρισμα, δεν γίνεται να λέμε ότι δεν θα ελεγχθεί»

LiFO politics / «Όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στέλνει πόρισμα, δεν γίνεται να λέμε ότι δεν θα ελεγχθεί»

Στον απόηχο των εξελίξεων γύρω από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τη συζήτηση για το άρθρο 86 του Συντάγματος και τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, το ζήτημα της λογοδοσίας είναι ξανά επίκαιρο. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά για τα όρια της πολιτικής ευθύνης, τη λειτουργία των θεσμών και τις αναγκαίες τομές για την ενίσχυση του κράτους δικαίου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Δεν με κρατάει πίσω η αναπηρία, με κρατάνε πίσω οι άλλοι»

ΟΙ ΑΛΛΟΙ / «Δεν με κρατάει πίσω η αναπηρία, με κρατάνε πίσω οι άλλοι»

Η Μαρία Χατζηιωάννου, γνωστή ως Maria Rolls, μιλά για τη ζωή της ως τετραπληγικής μετά τη σκλήρυνση κατά πλάκας, για το μαύρο χιούμορ που έγινε διέξοδος και για μια καθημερινότητα που δεν χωρά σε καμία εύκολη αφήγηση.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ποιους ψηφοφόρους θέλει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ;

LiFO politics / Ποιους ψηφοφόρους θέλει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ;

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές; Ποιους ψηφοφόρους θέλει να κερδίσει; Ο Θανάσης Γλαβίνας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι το κόμμα του στοχεύει τόσο στους απογοητευμένους της Νέας Δημοκρατίας όσο και σε όσους γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για τις μετεκλογικές επιλογές και την προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Αθήνα, δεν είσαι για όλους»

Ζούμε, ρε! / «Αθήνα, δεν είσαι για όλους»

Για πόσο ακόμα η προσβασιμότητα θα είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο; Η ανάπηρη καλλιτέχνιδα και ηθοποιός Πατρίτσια Τόσκα μιλά για την καθημερινότητα στους δρόμους της πόλης, τις δυσκολίες που επιμένουν και τη δύναμη της τέχνης να ανοίγει δρόμους εκεί όπου η κοινωνία καθυστερεί.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
«Παραλίγο να πεθάνω στα 17, και από τότε δεν αφήνω τίποτα για μετά»

Lifo Videos / «Παραλίγο να πεθάνω στα 17, και από τότε δεν αφήνω τίποτα για μετά»

Στα 17 του, ένα από τα πιο σπάνια αυτοάνοσα στα κόσμο τον έφερε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Στα 21, ο Θοδωρής Ζαργκλής δεν κυνηγά απλώς στόχους, κυνηγά τον χρόνο που λίγο έλειψε να χάσει, μετατρέποντας την εμπειρία του σε κινητήρια δύναμη για να ζει πιο έντονα, πιο συνειδητά και χωρίς αναβολές.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
«Για χρόνια η Ελλάδα σιωπούσε για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»

NEWSROOM / «Για χρόνια η Ελλάδα σιωπούσε για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»

Η Φωτεινή Παντζιά, επιχειρηματίας, ακτιβίστρια και γνωστή προσωπικότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μιλάει για την επικύρωση από την Ολομέλεια του ΣτΕ της απόφασης που δίνει τη δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για τους αστερίσκους που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ