Σε νέο χαμηλό έτους το περιθώριο των 10ετών ελληνικών ομολόγων

Σε νέο χαμηλό έτους το περιθώριο των 10ετών ελληνικών ομολόγων Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Υποχώρησαν σήμερα τα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, φτάνοντας σε νέο χαμηλό έτους της τάξης του 1,25%.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,73% από 3,7% που έκλεισε χθες, έναντι 2,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,32%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, πιθανότατα κατά 0,25% την επόμενη εβδομάδα όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) της ΕΚΤ στο 3,5% από 3,25% που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να αποφανθούμε κατά πόσο ο δομικός πληθωρισμός έχει αγγίξει την υψηλότερη κορυφή του, επιβεβαιώνοντας ότι κατ΄ ανάγκη τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα έχει φθάσει το 3,75% έως το τέλος του 2023. Στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή των τελευταίων 23 ετών από τον Οκτώβριο του 2000.

Παρ' όλα αυτά ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 6,1% τον Μάιο, τρείς φορές δηλαδή υψηλότερος από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. πολίτες - Πώς και μέχρι πότε να τις διορθώσετε

Σε περίπτωση που τα στοιχεία των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων είναι λανθασμένα ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα σωστά δεδομένα
THE LIFO TEAM
11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Οικονομία / 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγοί κρατών, επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς, προκειμένου να αναλύσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΥΡΩΠΗ

Οικονομία / Γιατί οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να παραμείνουν υψηλές στην Ευρώπη ακόμη κι αν τελειώσει ο πόλεμος με το Ιράν

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για κάποιο διάστημα, παρόλο που η περιοχή δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα Στενά του Ορμούζ - Τι «κρύβεται» πίσω από αυτό
THE LIFO TEAM