Σε νέο χαμηλό έτους το περιθώριο των 10ετών ελληνικών ομολόγων

Σε νέο χαμηλό έτους το περιθώριο των 10ετών ελληνικών ομολόγων Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Υποχώρησαν σήμερα τα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, φτάνοντας σε νέο χαμηλό έτους της τάξης του 1,25%.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,73% από 3,7% που έκλεισε χθες, έναντι 2,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,32%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, πιθανότατα κατά 0,25% την επόμενη εβδομάδα όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) της ΕΚΤ στο 3,5% από 3,25% που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να αποφανθούμε κατά πόσο ο δομικός πληθωρισμός έχει αγγίξει την υψηλότερη κορυφή του, επιβεβαιώνοντας ότι κατ΄ ανάγκη τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα έχει φθάσει το 3,75% έως το τέλος του 2023. Στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή των τελευταίων 23 ετών από τον Οκτώβριο του 2000.

Παρ' όλα αυτά ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 6,1% τον Μάιο, τρείς φορές δηλαδή υψηλότερος από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM