Ο κύριος Τόμσεν χαίρεται γιατί έβγαλε από τον πάγο την Ισλανδία

Ο κύριος Τόμσεν χαίρεται γιατί έβγαλε από τον πάγο την Ισλανδία Facebook Twitter
1

Ο επικεφαλής της Τρόικα Πόλ Τόμσεν σε άρθρο του στο blog του με τίτλο “Πως συνήλθε η Ισλανδία από την επιθανάτια εμπειρία της” , δείχνει τη χαρά του που το πρόγραμμα το οποίο εφάρμοσε στην Ισλανδία πέτυχε τους στόχους του. Ο Τόμσεν, αφού αναλύει την κρίσιμη κατάσταση που βρήκε φτάνοντας με τις βαλίτσες του Ρέκιαβικ, με τρεις τράπεζες να έχουν καταρρεύσει χάνοντας περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούσαν το 1000% του Α.Ε.Π της χώρας, περνάει στο σήμερα για να επισημάνει ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει με νέες θέσεις εργασίας ενώ η κυβέρνηση βγήκε με επιτυχία στις αγορές πουλώντας ομόλογα αξίας 1 δις ευρώ.



Αναφέρεται σε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εξυγίανσης που οδήγησε τις τράπεζες στην αναγέννηση αλλά όπως λέει, υπάρχει και “η ενοχλητική υπόθεση icesave που αφορά τις απώλειες των τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κάτω Χώρες(όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας οι τράπεζες της Μ.Βρετανίας και της Ολλανδίας που έπαιξαν με τη φούσκα, έχασαν 5 δις δολάρια, τα οποία οι Ισλανδοί αρνήθηκαν μετά από δημοψήφισμα να επιστρέψουν. Ξεπερνώντας αυτό το ολίσθημα(αν δεν γινόταν πάντως, δύσκολα σήμερα θα καμάρωνε ο Μr IMF), το οποίο χαρακτηρίζει “άλυτο ζήτημα”, ο κύριος Τόμσεν πλέκει το εγκώμιο του ισλανδικού λαού που πήρε στα χέρια του το πεπρωμένο του και εφάρμοσε μερικές πολύ σκληρές πολιτικές, οι οποίες σήμερα απέφεραν καρπούς. Βέβαια προειδοποιεί ότι το έργο δεν έχει τελειώσει και απαιτούνται προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια ο Mr ΔΝΤ απαριθμεί τα μέτρα του προγράμματος του σε συνεργασία με την ισλανδική κυβέρνηση που οδήγησαν στο επιτυχές αποτέλεσμα για να τονίσει ότι τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια που χορήγησε το Ταμείο στην Ισλανδία, του έδωσε το ζωτικό χώρο για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μάλιστα στο τέλος ο κύριος Τόμσεν γράφει ότι ενώ η κυβέρνηση δέχτηκε το πρόγραμμα, ένας από τους κύριους στόχους της ήταν να προστατεύσει το κράτος κοινωνικής πρόνοιας της Ισλανδίας, και ο στόχος έχει επιτευχθεί. Ο κύριος Τόμσεν δεν παραλείπει να παραθέσει και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ισλανδίας "Η δυναμική της συνεργασίας με το ΔΝΤ βοήθησε να διατηρηθεί το σκανδιναβικό μοντέλο ευημερίας στη χώρα μου”.

Αύριο ο κύριος Τόμσεν το γιορτάζει στους πάγους. Αναφέρει ότι το ΔΝΤ και η ισλανδική κυβέρνηση συνφιλοξενούν διάσκεψη, όπου θα μιλήσουν εξέχοντες οικονομολόγοι όπως ο Πολ Κρούγκμαν για να δουν αν τα διδάγματα της Ισλανδίας μπορούν να εφαρμοστούν και αλλού.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM