Handelsblatt: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στη μείωση του χρέους

Handelsblatt: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στη μείωση του χρέους Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη σχετική επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, καταγράφοντας μείωση του χρέους της κατά 23,3%, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Όπως εξηγεί η Handelsblatt, «η μείωση του χρέους οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των δύο τελευταίων ετών, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% το 2022. Ταυτοχρόνως, οι θετικές οικονομικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση και των εσόδων από τη φορολογία, σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναμενόμενο».

Η HB τονίζει δε πως «η δημοσιονομική επιτυχία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διένειμε πέρυσι ενεργειακές επιδοτήσεις ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πηγαίνει έτσι στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου με υγιή δημόσια οικονομικά και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά περίπου 5%». 

Και συνεχίζει γράφοντας, ότι «ο  Μητσοτάκης υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η εξυγιαντική και μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί. Στο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο υπέβαλε στην Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση θέτει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προβλέποντας οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% για το 2023, ενώ το 2024 και το 2025 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και κατά 3%».

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη αυτή τη στιγμή να ανέρχεται σε 171,3% του ΑΕΠ. Βέβαια «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο, διότι περισσότερα από τα 2/3 του είναι προς δανειοδοτικούς οργανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Ωστόσο, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για τη μείωση του χρέους της και η αποπληρωμή των διασωστικών δανείων της δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από το 2034, ενώ πρόκειται να διαρκέσει έως και το 2070», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

Με πληροφορίες από DW

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM