Ιράν: Με διώξεις «δίχως έλεος» απειλούνται οι γυναίκες που δεν φορούν ισλαμική μαντίλα

Ιράν: Με διώξεις «δίχως έλεος» απειλούνται οι γυναίκες που δεν φορούν ισλαμική μαντίλα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος στο Ιράν απείλησε ότι θα προχωρήσει σε διώξεις «δίχως έλεος» σε βάρος γυναικών που εμφανίζονται χωρίς ισλαμική μαντίλα δημοσίως, όπως μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προειδοποίηση του αξιωματούχου, Γολαμχοσεΐν Μοχσένι Εζεΐ έρχεται σε συνέχεια ανακοίνωσης του υπουργείου Εσωτερικών την Πέμπτη ότι ενισχύεται ο νόμος της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση της χιτζάμπ και σε μια φάση που όλο και περισσότερες γυναίκες αψηφούν τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας.

«Η μη χρήση χιτζάμπ ισοδυναμεί με επίδειξη εχθρικής στάσης προς τις αξίες (μας)», δήλωσε ο Εζεΐ σύμφωνα με διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Αυτές που «διαπράττουν αυτές τις αντικανονικές ενέργειες θα τιμωρούνται» και θα «διώκονται δίχως έλεος», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίζει τι περιλαμβάνει η τιμωρία.

Ο Εζεΐ δήλωσε ότι τα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου είναι «υποχρεωμένα να αναφέρουν στις δικαστικές αρχές τα προφανή εγκλήματα και κάθε είδους αντικανονική ενέργεια που βαίνει κατά του θρησκευτικού νόμου και που συμβαίνει σε δημόσιους χώρους».

Σημειώνεται ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες στο Ιράν εγκαταλείπουν τις μαντίλες τους μετά τον θάνατο πέρυσι τον Σεπτέμβριο, και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, της 22χρονης Μάχσα Αμίνι για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα.

Ο θάνατός της πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα τις οποίες κατέστειλαν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Με κίνδυνο να συλληφθούν για τη μη τήρηση του υποχρεωτικού ενδυματολογικού κώδικα, οι γυναίκες εμφανίζονται ευρέως χωρίς χιτζάμπ σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα και δρόμους σε όλη τη χώρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει με βίντεο στα οποία φαίνονται γυναίκες χωρίς ισλαμική μαντίλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM