ΝΑΤΟ: Η Τουρκία κύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας- Στην αναμονή η Σουηδία

Φινλανδία ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Φινλανδό πρόεδρο, Νιινίστο. Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (Φωτ.: EPA)
0

Το τουρκικό κοινοβούλιο κύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ η Σουηδία παραμένει σε αναμονή. 

Η Τουρκία είναι το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που ενέκρινε την προσχώρηση της Φινλανδίας στη Συμμαχία, καθώς ήδη το ουγγρικό κοινοβούλιο είχε δώσει το «πράσινο φως» αυτή την εβδομάδα. 

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο ευχαρίστησε τις 30 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ για την υποστήριξή τους στην ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία. «Θέλω να τις ευχαριστήσω όλες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους», έγραψε στο Twitter. «Αδημονούμε να καλωσορίσουμε στη Συμμαχία τη Σουηδία το ταχύτερο δυνατό», συμπλήρωσε. 

«Η είσοδος στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας και θα βελτιώσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βαλτική και τη Βόρεια Ευρώπη», ανέφερε η φινλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωση μετά την ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ μετά τη Βόρεια Μακεδονία, το 2020. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε αυτή την εξέλιξη. «Αυτό θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια του ΝΑΤΟ πιο ισχυρή και ασφαλή», έγραψε σε ανάρτησή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. 

ΝΑΤΟ: Παραμένει το βέτο της Τουρκίας για τη Σουηδία

Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν από κοινού αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, ως αντίδραση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της προσχώρησής τους. 

Η Άγκυρα επιμένει στο βέτο σε ό,τι αφορά στη Σουηδία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κάνει αρκετά βήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει καταγραφεί πρόοδος.  

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισε την ένταξη της Φινλανδίας και ενθάρρυνε την Τουρκία να εγκρίνει γρήγορα και την προσχώρηση της Σουηδίας. 

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ισχυροί, ικανοί εταίροι, που μοιράζονται τις αξίες του ΝΑΤΟ, θα ενισχύσουν τη Συμμαχία και θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Τα επόμενα βήματα για την επίσημη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν επίσημα μέλη της Συμμαχίας στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους. 

Μετά την ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας αναμένεται να υπογραφεί από τον Ερντογάν και να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. 

Στη συνέχεια η Τουρκία- όπως και η Ουγγαρία που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης- πρέπει να στείλουν τα έγγραφα έγκρισης στην αμερικανική κυβέρνηση, κάτι που προβλέπεται από τη συνθήκη του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, ο Στόλτενμπεργκ θα καλέσει επίσημα τη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Το τελευταίο βήμα προβλέπει ότι η Φινλανδία θα πρέπει να υπογράψει ένα ειδικό έγγραφο με την αμερικανική κυβέρνηση. Όταν αυτό φτάσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Φινλανδία θα είναι και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ. 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM