Ιταλία: Το 2022 δολοφονήθηκαν 125 γυναίκες- «Η κοινωνία συνεχίζει να είναι πατριαρχική»

Ιταλία: Το 2022 δολοφονήθηκαν 125 γυναίκες- «Η κοινωνία συνεχίζει να είναι πατριαρχική» Facebook Twitter
0

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι γυναικοκτονίες στην Ιταλία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2022 δολοφονήθηκαν 125 γυναίκες στη χώρα.

Το 78% εξ' αυτών ήταν Ιταλίδες. Οι 103 δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον, οι 61 διαπράχθηκαν από πρώην και νυν συντρόφους και οι 34 από γονέα ή από ένα παιδί.

Σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, οι γυναικοκτονίες είναι ήδη 20.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για κάθε γυναίκα θύμα διωγμού, παρενοχλήσεων, διακρίσεων, ώστε να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή βίας, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Η κοινωνία μας συνεχίζει να είναι πατριαρχική, και για το λόγο αυτό, για εμάς τις γυναίκες όλα είναι πιο δύσκολα. Αν η Μελόνι θέλει να βοηθήσει τις γυναίκες, ας μην πειράξει τις συντάξεις αλλά ας θεσπίσει άμεσα ισότιμη άδεια μητρότητας και πατρότητας, διάρκειας τριών μηνών» υπογράμμισε, από την μεριά της, η νέα γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν.

«Για τις εργαζόμενες γυναίκες και τις μητέρες, δεν έχουμε πετύχει, ακόμη, μισθολογική ισότητα. Το ότι υπάρχει αυτή η διαφορά με τους άνδρες, δείχνει ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, καρδινάλιος Ματέο Τζούπι.

«Πολλές γυναίκες, κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές χώρες του κόσμου. Για να διαμαρτυρηθούν, για να υψώσουν την φωνή τους» τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Ζητούν δικαιώματα, όχι προνόμια, τα οποία θα ωφελήσουν όλους. Ακούγοντας τις εκκλήσεις τους υπέρ της ελευθερίας, μπροστά στον αγώνα τους για να εξασφαλίσουν βασικά δικαιώματα, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM