Επιστρέφουν άμεσα, από το Βατικανό στην Ελλάδα, τα τρία θραύσματα γλυπτών του Παρθενώνα

Επιστρέφουν άμεσα, από το Βατικανό στην Ελλάδα, τα τρία θραύσματα γλυπτών του Παρθενώνα Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI
0

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψουν από το Βατικανό στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα.

Θα παρουσιαστούν στις 24 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού.

Τα τρία θραύσματα επί αιώνες φυλάσσονται προσεκτικά στις Ποντιφικές Συλλογές και στα Μουσεία του Βατικανού και εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το πρώτο απεικονίζει το κεφάλι ενός αλόγου από το δυτικό αέτωμα, το δεύτερο κεφαλή άνδρα που κρατάει ένα δίσκο και το τρίτο ανάγλυφο, απεικονίζει γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι.

Επιστρέφουν άμεσα, από το Βατικανό στην Ελλάδα, τα τρία θραύσματα γλυπτών του Παρθενώνα Facebook Twitter

Σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό η τελετή της υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς τους. Την πράξη δωρεάς υπέγραψαν ο καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga Πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βατικανού καθ. Barbara Jatta.

Κατά τον χαιρετισμό της η κα Μενδώνη στάθηκε στις δύσκολες μέρες που βιώνει η Ελλάδα, λόγω του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, και ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο για τη δωρεά.

Επιστρέφουν άμεσα, από το Βατικανό στην Ελλάδα, τα τρία θραύσματα γλυπτών του Παρθενώνα Facebook Twitter

«Αυτή η δωρεά είναι μια χειρονομία ειρήνης, σε αυτή την ιστορική στιγμή, η οποία σημαδεύτηκε, τόσο πολύ, από πολέμους. Αυτή η χειρονομία θέλει να χτίσει γέφυρες αδελφοσύνης και να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει πάντα ένας δρόμος για τον διάλογο και την ειρήνευση, όπως ελπίζουμε ότι μπορεί να συμβεί στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η πιο σημαντική αξία αυτής της πράξης είναι, να δούμε για άλλη μια φορά, πώς οι συλλογές τέχνης του Πάπα, γίνονται προνομιακό σημείο φιλίας μεταξύ λαών, θρησκειών, Εκκλησιών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια» επεσήμανε ο καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga.

Επιστρέφουν άμεσα, από το Βατικανό στην Ελλάδα, τα τρία θραύσματα γλυπτών του Παρθενώνα Facebook Twitter

Την ευχή του πως η απόφαση του πάπα θα βρει μιμητές εξέφρασε ο Εμμανουήλ Παπαμικρούλης. «Συνέπεια αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, που την καθιστά πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός, είναι ότι επιστρέφουν σε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναπόσπαστα μέρη του, θεραπεύοντας, έστω και μερικώς, πληγές και  τραύματα  από πρακτικές που ανήκουν σε ένα μακρινό παρελθόν. Πολλά  ακόμη μένουν να γίνουν».

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε νέο Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της χάρη στο «Stranger Things»

Παρά τις δεκαετίες επιτυχίας στα charts σε πολλαπλές μορφές, η Ρος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ προηγουμένως σε αυτήν τη λίστα, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος του μουσικού καταλόγου της προηγείται της εποχής των ψηφιακών πωλήσεων
THE LIFO TEAM
Αλέξης Ακριθάκης, Χωρίς τίτλο, 1970, 45 Χ 71 εκ., λάδι σε καμβά © The Estate of Alexis Akrithakis

Πολιτισμός / Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Μετά από 30 χρόνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, αναδεικνύοντας το εύρος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιδιοσυγκρασιακές μορφές της νεοελληνικής τέχνης.
THE LIFO TEAM