20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

Σεισμός στην Τουρκία: Μικρά «θαύματα» στα συντρίμμια - Ζωντανή 6χρονη, οκτώ μέρες μετά

Σεισμός στην Τουρκία: Μικρά «θαύματα» στα συντρίμμια - Ζωντανή 6χρονη, οκτώ μέρες μετά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία, αλλά οκτώ μέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, οι στιγμές αισιοδοξίας δεν λείπουν. 178 ώρες μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, οι διασώστες ανασύρουν ακόμα ζωντανούς απ΄τα χαλάσματα. 

Ένα εξάχρονο κορίτσι ανασύρθηκε σήμερα ζωντανό στην επαρχία Αντιγιαμάν. Λίγο νωρίτερα μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντιόχεια, 176 ώρες μετά τον σεισμό. Στην ίδια πόλη της επαρχίας Χατάι, μια 70χρονη γυναίκα, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια.

Στο μεταξύ διασώστες στην Καχραμανμαράς δήλωσαν ότι έχουν επαφή με μία ηλικιωμένη γυναίκα, την κόρη της και το μωρό της τελευταίας που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δωμάτιο τριώροφου κτιρίου. Ένας ακόμη άνθρωπος πιθανόν να βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σπάσουν έναν τοίχο για να φτάσουν σε αυτούς, αλλά μία κολώνα τους καθυστερεί. Ισπανοί διασώστες, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία εργάζονται στο κτήριο, το οποίο δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανές. Απλώς εντοπίσαμε θερμότητα με τις θερμοκάμερες, αλλά δεν έχουν κάνει κανέναν ήχο» δήλωσε Τούρκος στρατιώτης στο Reuters.

Ξεπέρασαν τους 35.000 οι νεκροί

Την ίδια ώρα, οι νεκροί από τη δόνηση έχουν φτάσει στους 35.225, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Αρχών. 

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD). Στη Συρία οι Αρχές έκαναν λόγο για 3.581 νεκρούς. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό στη βορειοδυτική Συρία.

Σεισμός στην Τουρκία: Μικρά θαύματα στα συντρίμμια - Ζωντανή 6χρονη, 178 ώρες μετά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, ανέφερε πως η φάση των διασώσεων στις δύο χώρες «πλησιάζει στο τέλος της» και έδωσε έμφαση στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες.

«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (…) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι» τόνισε ο Γκρίφιθς από το Χαλέπι, όπου βρίσκεται.

Σεισμός στην Τουρκία: Μικρά θαύματα στα συντρίμμια - Ζωντανή 6χρονη, 178 ώρες μετά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε, επίσης, ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία. «Θα μεταφέρουμε βοήθεια από εδώ προς τα βορειοδυτικά, αλλά τα βορειοδυτικά είναι μόνο ένα μέρος της Συρίας (…) είναι σημαντικό να φροντίσουμε τους ανθρώπους εδώ» υπογράμμισε ο Γκρίφιθς.

«Άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους, κάποιοι που διέφυγαν, άλλοι που έμειναν στο κτήριο. Τα τραύματα των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ήταν εμφανή και αυτά τα τραύματα πρέπει να γιατρέψει ο κόσμος» μετέφερε ο ίδιος, περιγράφοντας τα όσα είδε και άκουσε. 

Σεισμός στην Τουρκία: Μικρά «θαύματα» στα συντρίμμια - Ζωντανή 6χρονη, οκτώ μέρες μετά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM