Η Ιαπωνία στα πρόθυρα κοινωνικής δυσλειτουργίας λόγω υπογεννητικότητας- «Επείγουσα κατάσταση»

Στα πρόθυρα της κοινωνικής δυσλειτουργίας η Ιαπωνία λόγω υπογεννητικότητας, προειδοποιεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Στο όριο τού να μην είναι σε θέση να λειτουργεί ως κοινωνία, λόγω της διαρκώς μειούμενης γεννητικότητας, είναι η Ιαπωνία, προειδοποίησε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. 

Ο Φούμιο Κισίντα έκανε λόγο για επείγουσα κατάσταση που πρέπει να λυθεί «τώρα ή ποτέ». 

«Ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε κάτω από τις 800.000 πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις» ανέφερε ο ίδιος στο κοινοβούλιο. 

«Η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα του αν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως κοινωνία. Το να εστιάσουμε σε πολιτικές όσον αφορά τα παιδιά και το μεγάλωμά τους είναι ένα ζήτημα που δε χωρά αναβολή ούτε ακύρωση» σημείωσε. 

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός ανέφερε πως οι πολιτικές του -μεταξύ αυτών η δημιουργία νέας υπηρεσίας για παιδιά και οικογένειες, τον Απρίλιο- έχουν σχεδιαστεί για να στηρίζουν τους γονείς και μακροπρόθεσμα να διασφαλίσουν τη «βιωσιμότητα» της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. 

Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία η κυβέρνηση σταδιακά να διπλασιάσει το κονδύλι των σχετιζόμενων με την οικογένεια προγραμμάτων. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινωνική οικονομία με επίκεντρο το παιδί ώστε να αναστρέψουμε τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας» πρόσθεσε. 

Οι παράγοντες της υπογεννητικότητας 

Η Ιαπωνία, με πληθυσμό 125 εκατομμύρια, εδώ και καιρό προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα φροντίδας του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού ηλικιωμένων κατοίκων της. 

Τα ποσοστά γεννητικότητας έχουν επιβραδυνθεί σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών γειτονικές στην Ιαπωνία, μεταξύ άλλων λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής, της συμμετοχής ολοένα και περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και την επιλογή πολλών ζευγαριών να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών. 

Οι έως τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα τεκνοποίησης στους πολίτες, είχαν μικρά αποτελέσματα, παρά τα επιδόματα εγκυμοσύνης, γέννησης και ανατροφής.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τα έως τώρα κίνητρα έχουν σχετικά αποτύχει γιατί τα επιδόματα απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ήδη παιδιά, αντί να άρουν τα εμπόδια που αποτρέπουν άλλους ανθρώπους να κάνουν οικογένειες. 

Το 2020, έρευνα προέβλεψε πως ο πληθυσμός της Ιαπωνίας, από τα 128 εκατομμύρια που ήταν το 2017, θα έχει μειωθεί σε κάτω από 53 εκατομμύρια στα τέλη του αιώνα. 

Η Ιαπωνία φιλοξενεί τον γηραιότερο πληθυσμό της γης, μετά το μικροσκοπικό πριγκιπάτο του Μονακό. Καταγράφει δε, τις λιγότερες γεννήσεις από ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με τις κατά καιρούς έρευνες, θα έχει χάσει το ένα πέμπτο του σημερινού πληθυσμού της έως το 2050. 

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM