Λύση για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, μέσω της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Λύση για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, μέσω της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Facebook Twitter
0

Λύση στο πρόβλημα της ποιοτικής λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, με τη συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΤΑΑ υλοποιεί ένα πρόγραμμα άνω των 60.000.000 ευρώ, με έργα αφορούν στην προστασία και την αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, στην ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής και δημιουργίας και στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρέθηκε στην Κομοτηνή ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα με το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Ο κ. Κουμεντάκης επισκέφτηκε τον χώρο, μαζί με την υπεύθυνη για τη λειτουργία του κ. Ζωή Κοσμίδου.

Η τακτική λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος και η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Η ΕΛΣ θα αναλάβει τον συντονισμό της λειτουργίας του Μεγάρου, μέσω ενός προγράμματος συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ, της ΕΛΣ και της Περιφέρειας με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Η ιδέα για την κατασκευή ενός μεγάλου πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου στην Κομοτηνή ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τελικά, εκπονήθηκε μελέτη από το γνωστό Αρχιτέκτονα Νίκο Βαλσαμάκη αλλά η κατασκευή καθυστέρησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Τελικά, ένα μέρος του κτιρίου κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το έτος 2010.

Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, δίπλα στο στρατόπεδο Ηλιοπούλου και είναι το τρίτο της Ελλάδας. Σκοπός του Μεγάρου Μουσικής είναι η μέσω της τέχνης προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας. Αποστολή του είναι να προσφέρει σε Έλληνες και ξένους θεατές παραγωγές υψηλής ποιότητας, παρουσιάζοντας όπερες, μπαλέτα, οπερέτες, ρεσιτάλ, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές εκθέσεις.

Τα έργα που ανακοινώθηκαν για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι:

  • Στη Δράμα εκτός από τα έργα επί μνημείων, στον παλαιό ναό της Αγίας Σοφίας και στο Αράπ Τζαμί, υποδομές ενίσχυσης του διεθνούς «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους», στο στρατόπεδο Ανδρικάκη με τη δημιουργία audiovisual cluster (6 εκατ. €), και στην αναβάθμιση των σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών της πόλης –του κινηματογράφου Ολύμπια και του Δημοτικού Ωδείου (1,5 εκατ. €).
  • Για το  Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης (2,68 εκατ. €) για το αρχαιολογικό πάρκο στην Αρχαία Ζώνη (2,68 εκατ. €), για το Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας των Φερών, το Βυζαντινό Μουσείο στο Διδυμότειχο, το Τέμενος Βαγιαζήτ (12,72 εκατ. €) – για το Κάστρο στο Διδυμότειχο - η μελέτη αποκατάστασης του οποίου έχει ξεκινήσει - τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησίδια, την Πλωτινόπολη, τον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης (10,97 εκατ. €), για την αναβίωση της πλούσιας χειροτεχνίας της περιοχής και τη λειτουργία σχετικών εκπαιδευτικών δομών υφαντικής, κεραμικής, ξυλογλυπτικής στο Σοφικό, το Αδράνιο, στο Σουφλί (1,44 εκατ. €), αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σαμοθράκη (1,97 εκατ. €), το Ιερό των Μεγάλων Θεών, τον Πύργο του Φονιά.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας, και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο οποίος περιλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι σε εξέλιξη μείζον αναστηλωτικό έργο, παράλληλα με τη λειτουργική αναβάθμιση του χώρου και την προστασία του από φαινόμενα της κλιματικής κρίσης (6,6 εκατ. €). Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου στη Θάσο (3,5 εκατ. €) προχωρεί με στόχο να μπορεί να φιλοξενήσει παραστάσεις το καλοκαίρι του 2023, ενώ δρομολογείται η αποκατάσταση του προσκηνίου του. Παράλληλα, με τις αρχαιολογικές και αναστηλωτικές εργασίες που εξελίσσονται στο εμβληματικό Κάστρο της Καβάλας, αναβαθμίζουμε το υπαίθριο θέατρο στον εξωτερικό περίβολο του Φρουρίου και τη Δημοτική Πινακοθήκη (1,1 εκατ. €).
  • Στην Ξάνθη, το έργο της αναβάθμισης και ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων στα Άβδηρα (1,6 εκατ. €) στοχεύει στη διασύνδεση πολιτιστικού και οικολογικού τουρισμού. Το έργο θα συνεχίσει και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Σε φάση σχεδιασμού και ωρίμανσης βρίσκεται η ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου της Ξάνθης και η δημιουργία μουσειακών χώρων στις καπναποθήκες ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης, αναδεικνύεται η ιστορική φυσιογνωμία του αστικού ιστού με παρεμβάσεις στο βυζαντινό κάστρο της πόλης (3,3 εκατ. €), αποκατάσταση του Ιμαρέτ (2,5 εκατ. €), της Παλαιάς Μητρόπολης (1,3 εκατ. €), την αποκατάσταση και επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου (7 εκατ. €).
  • Βρέθηκε λύση για τη συνεχή και ποιοτική λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε Πολιτιστικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι παρεμβάσεις μας επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως στην Μαξιμιανούπολη (1,5 εκατ. €) και στα Σύμβολα (1 εκατ. €). Στη Μαρώνεια συνεχίζονται τα έργα στο αρχαίο θέατρο, ενώ δρομολογείται η ανάδειξη και η ενοποίηση των ρωμαϊκών και των βυζαντινών μνημείων στον Άγιο Χαράλαμπο.
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πολιτισμός / Στις Κάννες, το πρώτο fashion show γίνεται στο αεροδρόμιο

Πριν ακόμη οι σταρ πατήσουν στο κόκκινο χαλί, το αεροδρόμιο της Νίκαιας έχει ήδη γίνει η πρώτη ανεπίσημη πασαρέλα του Φεστιβάλ Καννών. Από την Ιζαμπέλα Ροσελίνι και τη Ράιλι Κίο μέχρι την Άλια Μπατ, τη Χάιντι Κλουμ και τον Ντιέγκο Κάλβα, οι αφίξεις λειτουργούν πλέον σαν μικρές εμφανίσεις μόδας, όπου η άνεση του ταξιδιού συναντά τις υποχρεώσεις των οίκων.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με όλα του τα φαντάσματα

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με όλα του τα φαντάσματα

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στις Κάννες με το Bitter Christmas και κυνηγά ξανά τον Χρυσό Φοίνικα που δεν κέρδισε ποτέ. Στα 76 του, ο Ισπανός σκηνοθέτης μετατρέπει την αϋπνία, τα όνειρα, τη μνήμη της μητέρας του και τα φαντάσματα της movida σε μια νέα ταινία για την επιθυμία, τη δημιουργία και όσα δεν τελειώνουν ποτέ στο σινεμά του.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το Celia, το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman, δεν είναι απλώς μια άσκηση πολυτέλειας. Ο Μπαζ Λούρμαν και η Κάθριν Μάρτιν επινόησαν πρώτα μια φανταστική σταρ του West End το 1932, της έδωσαν εραστή, θεατρική μυθολογία, αναφορές στον Πολίτη Κέιν και στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, και μετά μετέτρεψαν ένα βαγόνι σε κινηματογραφικό σκηνικό πάνω σε ράγες.
THE LIFO TEAM
«ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Πολιτισμός / «ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Μια μολύβδινη βολίδα σφενδόνης από την αρχαία Ίππο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, φέρει την ελληνική επιγραφή «ΜΑΘΟΥ». Οι ερευνητές τη διαβάζουν ως σαρκαστικό μήνυμα προς τον εχθρό, κάτι σαν «πάρε το μάθημά σου», αποκαλύπτοντας μια απρόσμενα ανθρώπινη πλευρά του αρχαίου πολέμου: μαζί με το βλήμα ταξίδευε και ο χλευασμός.
THE LIFO TEAM
Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Πολιτισμός / Από το Blue Velvet στο Green Porno: Το Λοκάρνο τιμά την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, τη σταρ που έκανε την παραξενιά τέχνη

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι θα παραλάβει το Excellence Award του Φεστιβάλ Λοκάρνο στην 79η διοργάνωσή του, στις 5 Αυγούστου. Το φεστιβάλ την τιμά ως μια «χαρούμενα αντισυμβατική» μορφή του σύγχρονου σινεμά, από το Blue Velvet του Ντέιβιντ Λιντς μέχρι το La Chimera, το Conclave και τα δικά της αλλόκοτα, αυτοσαρκαστικά έργα για τη συμπεριφορά των ζώων.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Brancusi και η στιγμή που η Christie’s έκανε μια δημοπρασία σινεμά

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Brancusi και η στιγμή που η Christie’s έκανε μια δημοπρασία σινεμά

Λίγο πριν βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, η χρυσή Danaïde του Κονσταντίν Μπρανκούζι γίνεται πρωταγωνίστρια σε ένα μικρό, υπνωτιστικό φιλμ της Christie’s με τη Νικόλ Κίντμαν. Με τον David Bowie στο soundtrack και φόντο το Rockefeller Center, ο μεγάλος οίκος μετατρέπει ένα γλυπτό του 1913 σε στιγμή καθαρής κινηματογραφικής λάμψης.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Πολιτισμός / Η Ολίβια Κόλμαν, ένας γυμνός γκέι πατέρας και η queer οικογένεια που δεν θέλει να ουρλιάξει

Με αφορμή την κυκλοφορία του Jimpa σε ψηφιακές πλατφόρμες, η Ολίβια Κόλμαν μιλά στον Guardian για την ταινία της Σόφι Χάιντ, τον Τζον Λίθγκοου στον ρόλο ενός γκέι ογδοντάρη πατέρα, τα trans δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία και τους καβγάδες που θα ήθελε να είχε αποφύγει με τον δικό της πατέρα.
THE LIFO TEAM
Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας

Πολιτισμός / Μαρία Κάλλας: Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα κοστούμια της ταινίας «Maria»

Η έκθεση «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική ντίβα μέσα από τις δημιουργίες του βραβευμένου ενδυματολόγου Massimo Cantini Parrini για την ταινία με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.
THE LIFO TEAM
Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η τανία που αναστάτωσε τις Κάννες

Πολιτισμός / Λεσβιακοί οργασμοί, εξωφρενικοί φόνοι και η Γκίλιαν Άντερσον βουτηγμένη στο αίμα: η ταινία που αναστάτωσε τις Κάννες

Το Teenage Sex and Death at Camp Miasma, με τη Γκίλιαν Άντερσον και τη Χάνα Άινμπιντερ του Hacks, άνοιξε το Un Certain Regard στις Κάννες με standing ovation σχεδόν έξι λεπτών, αλλά και με μια αίθουσα που δεν αντέδρασε ενιαία: κάποιοι αποχώρησαν αμέσως μετά το φινάλε, ενώ όσοι έμειναν το υποδέχθηκαν σαν το επόμενο μεγάλο cult queer horror του φεστιβάλ.
THE LIFO TEAM
Ο Ίλον Μασκ βάζει στο στόχαστρο τη Λουπίτα Νιόνγκο για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Ο 'Ελον Μασκ λέει ότι η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν προσβάλλει την Ελλάδα

Η επιλογή της Λουπίτα Νιόνγκο ως Ωραίας Ελένης στη νέα «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν προκάλεσε ρατσιστική και μισογυνική επίθεση στα social media, με τον Ίλον Μασκ να μπαίνει στη συζήτηση στο όνομα της «ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Μόνο που τα επιχειρήματα για τον Όμηρο, τον Αχιλλέα, την Ελένη και τα Όσκαρ δεν στέκουν ούτε μυθολογικά ούτε κινηματογραφικά.
THE LIFO TEAM
Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM
Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν; Το DNA ίσως λύσει το μυστήριο του τέταρτου σωματοφύλακα

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν;

Σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ μπορεί να ανήκουν στον Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ, τον ιστορικό ντ’ Αρτανιάν που ενέπνευσε τον ήρωα των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Η εξέταση DNA ίσως φωτίσει ένα μυστήριο 350 ετών, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό στρατιώτη και τον λογοτεχνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Πολιτισμός / Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Το Cannon της Lee Lai έγινε το πρώτο graphic novel που κερδίζει το αυστραλιανό Stella Prize, ενώ η δημιουργός του είναι το πρώτο non-binary άτομο που τιμάται με το βραβείο. Η ιστορία ακολουθεί μια queer Κινέζα στο Μόντρεαλ που φροντίζει τους πάντες, μέχρι η καταπιεσμένη οργή της να αρχίσει να παίρνει μορφή.
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ θα πληρώσει για μουσικό απόσπασμα που ακούστηκε μόνο πριν κυκλοφορήσει το Donda

Πολιτισμός / Ο Κάνιε Γουέστ έχασε δίκη για ένα sample που ακούστηκε πριν γίνει τραγούδι

Ο Ye κρίθηκε υπεύθυνος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή έπαιξε σε μεγάλη εκδήλωση ακρόασης του Donda μια πρώιμη εκδοχή του Hurricane με sample που δεν είχε αδειοδοτηθεί. Το επίμαχο απόσπασμα δεν μπήκε στην τελική κυκλοφορία, αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι η δημόσια και εμπορική χρήση του είχε συνέπειες.
THE LIFO TEAM
Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Πολιτισμός / Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του γαλλικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός, η Αντέλ Ενέλ και ο Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, υπέγραψαν κείμενο στη Libération, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση δύναμης γύρω από την Canal+, τη StudioCanal και την UGC μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM