Βρετανία: Ακτιβιστές θα πληρώσουν αποζημίωση 1.000 λίρες στην Εθνική Πινακοθήκη για καταστροφή πίνακα

Βρετανία: Ακτιβιστές θα πληρώσουν αποζημίωση 1.000 λίρες στην Εθνική Πινακοθήκη για καταστροφή πίνακα Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Δύο ακτιβιστές για το κλίμα καλούνται να αποζημιώσουν την Εθνική Πινακοθήκη καθώς δικαστήριο αποφάνθηκε ότι προκάλεσαν ζημιά άνω των 1.000 λιρών στον Hay Wain, πιθανότατα τον πιο γνωστό πίνακα του Τζον Κόνσταμπλ.

Τον Ιούλιο, οι ακτιβιστές του Just Stop Oil, Hannah Hunt και Eden Lazarus, κόλλησαν τυπωμένες αφίσες μιας δυστοπικής απεικόνισης, πάνω στον πίνακα, για να δείξουν πώς θα μπορούσε να φαίνεται ο κόσμος, εάν η κυβέρνηση της Βρετανίας συνέχιζε να επιτρέπει την παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου.

Στη συνέχεια κόλλησαν τα χέρια τους στο επίχρυσο πλαίσιο του πίνακα.

«Μπορείτε να ξεχάσετε την «πράσινη και ευχάριστη γη μας» όταν η περαιτέρω εξόρυξη πετρελαίου θα οδηγήσει σε εκτεταμένες καταστροφές των καλλιεργειών, πράγμα που σημαίνει ότι θα παλέψουμε για τροφή», είχε πει τότε η Hunt.

Χθες οι δύο ακτιβιστές, καταδικάστηκαν για πρόκληση εγκληματικής ζημίας από περιφερειακό δικαστήριο του Westminster.

Οι Hunt και Lazarus αρνήθηκαν την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι τα άρθρα 10 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι – τους δίνουν νόμιμη αιτιολογία για τις πράξεις τους.

Αλλά ο περιφερειακός δικαστής Daniel Sternberg απέρριψε τον ισχυρισμό τους, λέγοντας ότι η ζημιά που προκάλεσαν ήταν «σημαντική και όχι ασήμαντη» και ότι οι κατηγορούμενοι «ήταν απερίσκεπτοι» και δεν είχαν «νόμιμη δικαιολογία».

Το δικαστήριο όρισε μια 18μηνη υπό όρους απαλλαγή για τον καθένα ενώ τους διέταξε να καταβάλουν στην Εθνική Πινακοθήκη 540,74 λίρες ο καθένας ως αποζημίωση, καλύπτοντας συνολικά το κόστος της ζημιάς.

Κατά την δίκη, οι δύο ακτιβιστές ανέφεραν ότι πριν την πράξη τους ζήτησαν συμβουλές από έναν «ειδικό τέχνης» ο οποίος τους είπε ότι η κολλητική ταινία και μια μικρή ποσότητα κόλλας, που θα χρησιμοποιούσαν, δεν θα προκαλούσαν ζημιά στον πίνακα ή το πλαίσιο του.

Αλλά σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο πίνακας μεταφέρθηκε για να γίνουν διαδικασίες αποκατάστασής του με κόστος 1.081 λίρες και στη συνέχεια τοποθετήθηκε μπροστά του γυάλινο προστατευτικό τζάμι, πριν εκτεθεί ξανά το επόμενο πρωί στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το «NAZA», Ισραηλινοί κινηματογραφιστές μιλούν για αυτολογοκρισία, απειλές και έναν χώρο που στενεύει

Πολιτισμός / Μετά το «NAZA», Ισραηλινοί κινηματογραφιστές μιλούν για αυτολογοκρισία, απειλές και έναν χώρο που στενεύει

Η επίθεση κατά των δημιουργών του βραβευμένου στη Βενετία «NAZA» άνοιξε μια μεγαλύτερη συζήτηση στο ισραηλινό σινεμά: σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι περιγράφουν ένα περιβάλλον όπου η πολιτική κριτική μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και τη προσωπική τους ασφάλεια.
THE LIFO TEAM
Τρεις γκέι άνδρες, ο Λόρκα και σχεδόν ένας αιώνας ισπανικής ιστορίας: Το «La Bola Negra» κέρδισε το Τορόντο

Πολιτισμός / Τρεις γκέι άνδρες, ο Λόρκα και σχεδόν ένας αιώνας ισπανικής ιστορίας: Το «La Bola Negra» κέρδισε το Τορόντο

Το queer έπος των Los Javis πήρε το μεγάλο βραβείο κοινού του TIFF, λίγους μήνες μετά τη βράβευσή του στις Κάννες και ενώ έχει ήδη επιλεγεί για να εκπροσωπήσει την Ισπανία στα Όσκαρ.
THE LIFO TEAM
Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: «Προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά» – Η ανάρτηση για την απεξάρτηση πριν από τον θάνατό του

Διεθνή / Πρίσλεϊ Γκέρμπερ: «Προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά» – Η ανάρτηση για την απεξάρτηση πριν από τον θάνατό του

Λίγους μήνες πριν πεθάνει στα 27 του, ο γιος της Σίντι Κρόφορντ είχε δημοσιοποιήσει τη θεραπεία του με ιμπογκαΐνη για τον εθισμό του και είχε γράψει για τον φόβο, την ανάγκη να αφήσει τον έλεγχο και την προσπάθεια να «βρει ξανά τον δρόμο προς τον εαυτό του».
THE LIFO TEAM
Το χωριό όπου ο Σέρτζιο Λεόνε γύρισε το «Κάποτε στη Δύση» πωλείται για 1,6 εκατ. ευρώ

Πολιτισμός / Το χωριό όπου ο Σέρτζιο Λεόνε γύρισε το «Κάποτε στη Δύση» πωλείται για 1,6 εκατ. ευρώ

Είναι το κινηματογραφικό χωριό που γεννήθηκε από τα σκηνικά του «Κάποτε στη Δύση» και όπου ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επέστρεψε δεκαετίες αργότερα για τους «Παράξενους Δρόμους της Ζωής».
THE LIFO TEAM
Kontakthof: Tο αριστούργημα της Πίνα Μπάους επιστρέφει στο Εθνικό

Πολιτισμός / Kontakthof: Tο αριστούργημα της Πίνα Μπάους επιστρέφει στο Εθνικό

Μετά τη θριαμβευτική πορεία που σημείωσε πέρσι, το Kontakthof, η ξεχωριστή σκηνική αναβίωση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα της σπουδαίας χορογράφου, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ για λίγες μόνο παραστάσεις.
THE LIFO TEAM
Ποιος έχει έναν βράχο από τον Άρη αξίας 5,3 εκατ. δολαρίων; Οι ΗΠΑ τον κατέσχεσαν

Πολιτισμός / Ποιος έχει έναν βράχο από τον Άρη αξίας 5,3 εκατ. δολαρίων; Οι ΗΠΑ τον κατέσχεσαν

Ο μεγαλύτερος γνωστός μετεωρίτης από τον Άρη που έχει βρεθεί στη Γη πουλήθηκε από τον Sotheby’s για 5,3 εκατ. δολάρια. Τώρα βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, ενώ Νίγηρας, Αλγερία, έμποροι και οίκοι δημοπρασιών μπλέκονται σε μια υπόθεση αμφισβητούμενης προέλευσης.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ ζήτησε από το κοινό να σταματήσει να βιντεοσκοπεί την παράστασή της

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ ζήτησε από το κοινό να αφήσει κάτω τα κινητά: «Να είμαστε παρόντες»

Η Κέιτ Μπλάνσετ ζήτησε από το κοινό του «Electra/Persona» στο National Theatre του Λονδίνου να μη βιντεοσκοπεί την παράσταση, λέγοντας ότι το θέατρο είναι ένας από τους λίγους χώρους όπου μπορούμε ακόμη «απλώς να είμαστε μαζί και παρόντες»
THE LIFO TEAM